Bombers Generalitat

Alerta del Govern sobre aquest cap de setmana: 17 comarques catalanes estan en perill

Les comarques de major risc són: l'Anoia, el Bages, la Noguera i el Solsonès

S'apropa l'estiu i arriba la calor. Fet que significa un augment considerable de les temperatures. A més, a tot això, cal sumar-hi el creixent canvi climàtic el qual empitjora, considerablement, la situació. 

D'aquesta manera, amb els darrers estudis publicats  i les diverses intervencions a diversos mitjans de comunicació d'experts en l'àmbit climàtic, sabem que les temperatures de la superfície del planeta, estan augmentant a un ritme preocupant. 

Així, l'augment de les temperatures i la falta de pluja, posa en perill les zones naturals de casa nostra. Fent-les molt més vulnerables davant de possibles incendis.

Risc d'incendi a Catalunya

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe de perill d'incendi entre aquest divendres i dilluns. Les zones de major risc són l'Anoia, el Bages, la Noguera i el Solsonès

La predicció meteorològica apunta que l'augment de la temperatura del cap de setmana anirà acompanyat per la persistència d'humitat relativa baixa i l'entrada de vents a la zona central de cara a dilluns. 

Les comarques on l'afectació de l'episodi de perill d'incendi és parcial són l'Alt Camp, l'Alt Penedès, l'Alt Urgell, el Baix Llobregat, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, el Moianès, Osona, el Pallars Jussà, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Segarra, el Segrià, l'Urgell, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

L'episodi de calor arriba després d'uns mesos de poques pluges, llevat de zones del sud del país on la situació és, ara per ara, bona. Això fa que la vegetació sigui altament vulnerable al foc i situa el país en un dels pitjors escenaris per a un estiu mediterrani, favorable al foc.

La majoria d'incendis són provocats

La conselleria ha recordat que el 90% dels incendis són provocats per l'acció humana i per això ha destacat la importància de les accions de conscienciació i les actuacions per retirar part de la vegetació generada els anys bons per treure possible combustible del bosc.

A més, ha apuntat que les prediccions estacionals per als pròxims mesos indiquen que la pluja estarà per sota de l'habitual per l'època. Si la predicció es confirma, la previsió és d'un estiu amb risc d'incendi superior a l'habitual.