Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pantalla d'un telèfon mòbil

Alerta per l'estafa de 'la maleta': compte amb el missatge sospitós d'un desconegut

Amb compte si reps aquest missatge a través de Bizum, pot ser una estafa

La nova era de la digitalització, amb múltiples opcions per poder connectar-nos a Internet, ha disparat l'onada de ciberdelinqüents i estafes. Les últimes setmanes la Guàrdia Civil i l'Equip de Delictes Tecnològics de Madrid han desmantellat una organització criminal especialitzada en estafes.

Aquesta nova estafa, a través de missatge, ha estat anomenada 'maleta boliviana'. Més de 16 persones formaven part d'aquesta xarxa d'estafes especialitzada en un modus operandisenzill i molt lucratiu.

La investigació va començar gràcies a una denúncia d'una dona a qui els ciberdelinqüents van estafar més de 40.000 €. Ho van fer a través de diversos enviaments de diners a través de la plataforma de Bizum. El motiu del missatge que rebia la víctima era recuperar les maletes d'una amiga que estava atrapada a França. Això va passar l'agost passat i les autoritats es van posar fil a l'agulla per dur a terme una investigació. L'Operació 'Airsac' va començar gràcies al rastreig de la trucada que va rebre aquesta dona. 

Maletes
Els criminals van estafar 40.000 € amb la 'maleta boliviana' a una dona. | CatalunyaDiari

Les autoritats van avançar en la investigació i van poder conèixer que, a la Comunitat de Madrid, estaven passant delictes similars. Sospitaven que darrere d'aquestes estafes hi hagués una xarxa de criminals especialitzada en mètodes com la 'maleta boliviana'. Solen ser organitzacions especialitzades i amb una gran jerarquia que fa que sigui molt difícil aturar-los.

En què consisteix aquesta estafa?

La víctima sol rebre un missatge al telèfon dels estafadors que es fan passar per un familiar o amic de la família. Aquest familiar li comenta angoixat que les maletes estan immobilitzades a l'aeroport. Just després, sol·liciten enviaments de diners per desbloquejar les maletes per transferències bancàries o enviaments de Bizum a comptes i números de telèfon.

Després d'això i una vegada que l'organització té els diners, feien una transferència amb diners en efectiu a través de caixers automàtics. També utilitzaven les transferències bancàries per evitar el rastreig. Tot això amb la missió final de fer arribar els diners al capitost de la banda criminal.

L'organització aconseguia la informació de persones que estaven de viatge. Per això, rastrejaven les xarxes socials de les víctimes per poder saber el lloc de vacances i, així, també en monitoraven les converses.

Bizum
Els estafadors suplanten la identitat d'un familiar o amic per demanar diners a través de Bizum per recuperar les seves maletes. | CatalunyaDiari

Una xarxa de criminals molt ben organitzada

La xarxa d'estafadors es movien a través de les províncies de les diferents comunitats autònomes. Operaven des de Madrid, Granada, Albacete, Biscaia i Barcelona.

Tenien una estructura d'equip molt ben jerarquitzada. Alguns membres es dedicaven a contactar amb les possibles víctimes i uns altres tenien la tasca de facilitar els mitjans financers per al traspàs. L'última part d'aquesta organització tenia la missió de gestionar els beneficis obtinguts i el repartiment posterior. Havien arribat a estafar a les víctimes més de 175.000 €. De moment, han estat nou víctimes de la 'maleta boliviana' i les autoritats no descarten que puguin ser moltes més.

Després de quedar tot lligat, les autoritats van procedir a la detenció dels sospitosos. Van detenir 16 persones, entre ells vuit homes i vuit dones, d'entre 20 i 45 anys. Les seves nacionalitats eren boliviana, equatoriana, dominicana i espanyola.

Per aquests fets se'ls imputen delictes d'organització criminal, estafa continuada i blanqueig de capitals. Tots van ser posats a disposició de l'autoritat judicial competent. Finalment, van decretar ingrés a la presó per als caps i la retirada del passaport per a la resta.

Les autoritats competents i els equips de delictes telemàtics demanen a la ciutadania que vagi amb compte amb aquest tipus d'estafes. Si t'arriba al telèfon un missatge sospitós, acudeix a qualsevol oficina de la Guàrdia Civil.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!