Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Exterior d'una tenda Movistar

Alerta important si ets de Movistar: l'estafa per robar-te diners

Una nova estafa amenaça molts clients de Movistar

Es continuen produint estafes i enganys a través de la missatgeria mòbil. De fet, la quantitat d'estafes destinades a enganyar els usuaris perquè obtenir dades o diners ràpidament augmenta, no disminueix.

T'expliquem la nova estafa que afecta els clients de Movistar.

Si ets client de Movistar, atent a aquesta nova estafa

Això ha passat recentment amb les estafes de WhatsApp i els missatges que es fan passar per membres de la família.

Davant la difusió d'aquestes falses denúncies, la Guàrdia Civil ha denunciat una nova estafa que afecta clients de Movistar i altres operadores. Com van revelar als seus perfils de xarxes socials, els estafadors envien missatges SMS falsos que pretenien ser operadores com Movistar.

Aquests missatges s'utilitzen per enganyar les víctimes perquè visitin un enllaç. Aquest condueix a un lloc web que és pràcticament idèntic a la pàgina web oficial de la companyia telefònica. No obstant això, aquest no és un lloc de l'empresa, és un lloc fraudulent que ofereix reemborsar una factura.

D'aquesta manera, els perjudicats ingressen els noms d'usuari i les contrasenyes amb l'esperança que se'ls reemborsi al seu compte bancari. Però, per contra, només proporciona la informació d'inici de sessió als malfactors. Per evitar que els usuaris caiguin a l'estafa, la Guàrdia Civil adverteix de nous enganys de smishing.

Logo de WhatsAppNUEVO Y GRATIS: ¡Las horas más baratas de la luz, ahora en tu WhatsApp! Planifica tus lavadoras, la plancha y el horno para ahorrar. ¡Pincha aquí ahora!

Smishing, què és?

Smishing és un terme que fa referència a una forma d'estafa que es realitza a través de missatges de text (SMS) en dispositius mòbils. El nom és una combinació de paraules «SMS» i «phishing», que és un altre tipus d'estafa en línia.

En un atac de smishing, els estafadors envien missatges de text fraudulents als usuaris. Es fan passar per una entitat legítima, com ara un banc, una companyia de telecomunicacions o una organització governamental.

Un ciberdelinqüent duent a terme un frau mitjançant un ordinador
La tècnica d'estafa 'smishing' | Getty Images

Aquests missatges solen contenir informació enganyosa o alarmant que cerca manipular les persones perquè revelin informació confidencial. Et poden demanar contrasenyes, números de targetes de crèdit, números d'assegurança social o altra informació personal.

Els missatges sovint sol·liciten als usuaris que responguin ràpidament o facin clic en un enllaç proporcionat al missatge. Aquest enllaç pot portar a una pàgina web falsa que imita el lloc legítim de l'entitat i busca recopilar informació personal de l'usuari. També poden contenir enllaços maliciosos que descarreguen malware al dispositiu de l'usuari.

Els experts ho avisen: així t'has de protegir

Per protegir-se de l'smishing, és important seguir algunes precaucions:

Mantingues la calma i la cautela

No et deixis endur per la urgència o el pànic que poden transmetre els missatges d'smishing. Mantingues la calma i pensa abans de respondre o proporcionar informació personal.

Defuig els enllaços sospitosos

Si reps un missatge de text inesperat que demana informació personal o financera, no responguis i no facis clic a cap enllaç adjunt. És possible que els enllaços et dirigeixin a llocs web fraudulents que intenten robar la teva informació.

Verifica la font del missatge

Si reps un missatge que sembla una organització o empresa legítima, assegura't de verificar l'autenticitat del remitent. Pots fer-ho contactant directament a l'empresa a través del seu lloc web oficial o número de telèfon verificat.

No proporcionis informació personal o financera

Mai comparteixis informació confidencial com ara números de targetes de crèdit, contrasenyes o números de seguretat social mitjançant missatges de text no sol·licitats.

Utilitza autenticació de dos factors (2FA)

Habilita l'autenticació de dos factors sempre que sigui possible als comptes en línia. Això proporciona una capa addicional de seguretat en requerir un segon pas de verificació per accedir al teu compte.

Mantingues el teu programari actualitzat

Assegura't de tenir instal·lades les últimes actualitzacions de seguretat al dispositiu mòbil, incloent-hi el sistema operatiu i les aplicacions.