Foto d'un virus.

L'alerta dels Estats Units sobre el virus D68 que afecta els nens: els símptomes

Fa pocs dies els Estats Units van emetre una alerta per un virus que afectaria els nens

Recentment, els Estats Units han emès una alerta sobre un d'aquests virus, que afecta especialment els nens. Parlem del virus D68 i es tracta d'un tipus de virus que pot causar alguns símptomes i complicacions greus en determinats individus.

Tot i que va ser identificat per primera vegada el 1962, és ara que els casos detectats estan creixent exponencialment. Un fet que s'ha vist traduït en la necessitat d'explicar en què consisteix el virus.

Què ha dit els EUA sobre el virus D68?

Aquests enterovirus generalment es transmeten de persona a persona per contacte directe amb virus secretats pel tracte digestiu o el tracte respiratori superior. En general, els proveïdors d'atenció mèdica classifiquen aquests virus com poliomielitis o poliovirus.

En la majoria de les infeccions causades tant per virus de la poliomielitis com per altres virus, la persona infectada pot ser asimptomàtica (no mostrar símptomes) o pot tenir només símptomes lleus com febre, mal de cap, mal de coll, pèrdua de gana i molèsties abdominals que es resolen sense seqüeles.

No obstant això, en alguns pacients, especialment en els nens, aquestes infeccions poden causar malalties greus que poden derivar en problemes de per vida i, en alguna (poques) ocasió, la mort.

Què és aquest virus?

Es tracta d'un enterovirus humà 68 (també conegut mèdicament com a HEV-68, o actualment EV-D68). Va ser identificat per primera vegada a Califòrnia el 1962 en 4 nens amb pneumònia i bronquiolitis, un tipus d'infecció del tracte respiratori. Des de llavors i fins fa poc temps, només s'han registrat alguns casos aïllats. No obstant això, en els darrers 5 anys, s'han produït brots al Japó, les Filipines, els Països Baixos i el Canadà i, ara, als Estats Units.

Les infeccions per enterovirus D68 ocorren amb més freqüència a l'estiu i la tardor. Els nens menors de 5 anys i els nens amb asma semblen córrer més risc d'infectar-se, però el virus també pot infectar adults amb asma i persones amb sistemes immunitaris debilitats.

Foto d'un nen tossint
El virus D68 sol afectar a nens amb asma i persones amb sistemes immunitaris dèbils | GETTY IMAGES

Cal destacar que no té tractament com a tal, sinó que cada especialista pot recomanar el tractament més adequat segons el pacient. Normalment, els afectats són tractats amb teràpies d'anticossos perquè la seva resposta immunitària sigui més forta. Així mateix, se'ls sol administrar atenció de suport mitjançant respiradors artificials.

Quines són les causes i quins símptomes presenta?

Com passa amb altres virus, si una persona infectada toca, tus o esternuda en una superfície, la superfície es pot contaminar i, per tant, altres persones que la toquen es poden infectar.

Els símptomes que causa aquest virus poden ser lleus o greus, depenent dels factors de risc que pugui tenir el nen, com, per exemple, tenir un sistema immunitari debilitat. Els símptomes lleus poden ser: dificultat per respirar, secreció nasal, dolor muscular i general, esternuts, sibilàncies, febre i tos. Tot i això, l'alerta dels Estats Units s'ha llançat per les conseqüències més greus, ja que pot causar paràlisi o debilitat muscular i, en casos encara més seriosos, la mielitis flàccida aguda, una afecció neurològica greu, molt semblant a la poliomielitis.

Foto d'una nena amb febre
La febre és un dels símptomes lleus d'aquest virus | GETTY IMAGES

Aquesta malaltia afecta la medul·la espinal, en concret, la substància grisa, i provoca que els músculs es debilitin. De fet, és una complicació rara, però que s'ha vist en almenys 2 nens de Califòrnia, per això, els Estats Units han vist oportú llançar l'alerta.