Molta precaució amb gossos i gats: els esquers enverinats que s’estan trobant a Espanya

La Guàrdia Civil ha alertat de la perillosa situació a través de les xarxes

Els que tenen gossos i gats des de fa temps potser ja estan molt acostumats a vigilar tot allò que els seus animals poden agafar del carrer, perquè mai se sap el que les mascotes poden arribar a menjar quan surten fora de casa.

Hi ha centenars de coses pels carrers que un animal no hauria de menjar, com algunes plantes que puguin fer-li mal a l’estómac, restes d'escombraries, plàstics, pedres... mil i una coses amb les quals cal anar amb compte. No obstant això, totes les que ja hem esmentat potser no són tan perilloses com de la que ha alertat ara la Guàrdia Civil

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Esquers enverinats: la perillosa trampa que pot matar la teva mascota

I és que les autoritats han avisat d'una pràctica molt comuna que pot provocar, per desgràcia, fins i tot la mort de les mascotes, els esquers enverinats. És una cosa amb la qual es lluiten any rere any, però sembla que sempre continua havent-hi persones que ho fan.

Ho fan en parcs, boscos, zones verdes, etc. en aquelles zones més propenses al fet que hi hagi gossos passejant amb els seus amos. El que fan és posar, expressament i amb la intenció de fer mal a l'animal, menjar amb verí dins. Amb això pretenen enganyar els gossos perquè mengin allò que els han posat al carrer, com a esquer, que normalment seran trossos de carn o similars, aliments que puguin cridar l'atenció de l'animal.

D'aquesta manera si el gos olora el menjar i l'amo està despistat mentre passegen, l'animal pot arribar a menjar-s'ho i enverinar-se amb el que aquesta persona hagi ficat dins del tros de carn o del que hagi posat. Es tracta d'una de les pràctiques més cruels, i per desgràcia també més comunes, contra els animals.

Els gossos no són les úniques víctimes d’aquesta pràctica

Perquè sí, malgrat que generalment això es fa per a danyar als gossos que surten a passejar amb els seus amos, també pot afectar altres animals que visquin per la zona.

Per exemple, els gats són uns animals que, malgrat viure en cases i tenir amos, en zones més obertes i no gaire poblades, surten i entren de l'habitatge a plaer, la qual cosa vol dir que un gat pot sortir de la seva casa sense els seus amos i trobar-se també amb un d'aquests trossos de menjar enverinats. Cal no oblidar tampoc als gats de carrer, que encara es veurien més afectats.

D'igual forma que el gos, un gat podria menjar aquest verí i acabar per tenir seriosos problemes de salut, fins i tot arribar a perdre la vida en els casos més greus. No només els gats: qualsevol altre animal que visqui al carrer pot trobar-se en la mateixa situació.

Així doncs, en cas de veure una cosa sospitosa que pogués semblar un tros de menjar enverinat o una persona que està posant aquests esquers, és de vital importància per als nostres animals que s'avisi a les autoritats. Es pot alertar tant a la Guàrdia Civil,a través de 062,  així com al Seprona directament a través del correu electrònic seprona@guardiacivil.org.

Ha estat la mateixa Guàrdia Civil, de fet, la que ha alertat que això està succeint a Espanya en aquests dies, deixant un missatge molt clar: «Si coneixes ‘humans?’ que utilitzen esquers enverinats per a matar animals no ho dubtis i denúncia, entre tots hem d'acabar amb aquesta pràctica il·legal».

Com saber si han enverinat a la meva mascota i com actuar?

Però, i si ja és tard per a la nostra mascota i no hem pogut evitar que mengi de l'esquer enverinat? Hi ha una sèrie de símptomes que poden indicar que l'animal s'ha enverinat.

En cas de veure directament que l'animal menja alguna substància tòxica, o alguna cosa que pugui portar-la, és vital traslladar-ho immediatament a un veterinari. A més, és important també, sempre que es pugui, portar al veterinari una mostra del que hagi menjat, per a facilitar el treball del professional identificant el problema.

En cas de no saber que el gos o el gat s'ha intoxicat, alguns símptomes que poden alertar són per exemple queixes, vòmits o diarrees, ulls enrogits, febre o convulsions, problemes respiratoris, inflamacions, falta de moviment, entre altres.

Si es nota alguna cosa d'això, especialment de manera sobtada, sense motiu aparent i poc després que l'animal hagi tornat del carrer, és motiu de preocupació. Caldria trucar un veterinari com més aviat millor i valorar la situació.


Comentaris

envia el comentari