Simulació d'un tsunami

Alerten d’una «gran amenaça» de tsunami a la península Ibèrica

Un expert de l’institut d’Hidràulica Ambiental de Cantàbria assegura que l’activitat sísmica del sud d’Espanya i de l’est del Mediterrani pot originar aquest tipus de fenomen

Els tsunamis són uns fenòmens naturals molt impressionants que, des de la desgràcia de l’any 2004 al sud-est asiàtic amb centenars de milers de morts, han captat l’atenció del món sencer pel seu elevat nivell destructiu. En aquest sentit, alguns experts alerten que la península Ibèrica no està exempta de patir una situació d’aquestes magnituds. 

Precisament, l’expert en riscos naturals i investigador de l’Institut d’Hidràulica Ambiental de Cantàbria, Ignacio Aguirre, alerta que hi ha una «gran amenaça» de tsunami a la península Ibèrica, tot i que és totalment imprevisible quan se’n podria produir un. En un col·loqui a la Universitat de Cantabria, Aguirre ha assegurat que l’elevada activitat sísmica del sud d’Espanya i de l’est del Mediterrani  fan que les costes de casa nostra siguin vulnerables a aquest fenomen.

Precedents de tsunamis a la península Ibèrica

Si aquesta situació s’acaba donant finalment algun dia, no seria, ni molt menys, la primera vegada que un tsunami afecta la península Ibèrica. Per exemple, el més greu va ser l’any 1755, amb situacions similars però menys destructives els anys 1969 i 2003, aquest últim a les Balears, tot i que en aquesta ocasió no hi va haver víctimes. 

Imatge del greu tsunami de l'any 2011 al Japó
Imatge del greu tsunami de l'any 2011 al Japó | Arxiu

 

Preparar a la població per si es dona el cas

En aquest sentit, Aguirre alerta que la «capacitat destructora» dels tsunamis és «brutal», raó per la qual afirma que s’han de tenir estratègies de preparació de la població abans que tinguin lloc per saber gestionar bé la situació i evitar el màxim nombre de víctimes i danys possibles. Destaca la importància que els polítics i la societat sigui conscient d’aquesta possibilitat i saber com actuar. 

Si es donés el cas, el més important seria tenir un pla d’evacuació previ, tenir sistemes d’alerta a les zones més vulnerables a patir un tsunami i establir protocols per fer arribar l’alerta a tota la població. Actualment, a Espanya ja existeix un centre d’alerta de tsunami, l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), però més enllà de les alertes que el centre comunica a les institucions, no hi ha cap protocol d’avís a la població. 

També et pot interessar...