Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de la Guàrdia Civil i una rodona amb bitllets de 500 euros

Alerta a la Guàrdia Civil per una nova 'triple estafa': et poden robar milers d'euros

Ja s'han aturat més de 100 persones acusades per diversos delictes relacionats

Cada cop els estafadors usen tècniques més precises i estudiades per estafar diners a les seves víctimes. Aquest any, el frau que més ha perjudicat els espanyols és aquell que et feia perdre milers d'euros perquè et feien creure que qui t'estava trucant era el teu banc.

Per sort, recentment la Guàrdia Civil ha aconseguit aturar a Madrid i a Barcelona 101 persones implicades en aquests casos. Entre tots havien estafat un total d'1.100.000 euros, dels quals de moment se n'han pogut recuperar 383.000.

Els estafadors es feien passar pels bancs

Tots els detinguts coincidien amb la mateixa tècnica de robatori: suplantaven les diferents entitats bancàries. El primer pas que feien era enviar SMS o fer trucades simulant que eren treballadors del banc, dient que havien detectat moviments sospitosos, o alguna cosa similar, als seus comptes.

Provocant la por i el nerviosisme entre les víctimes, els estafadors aconseguien que moltes creguessin tots els passos que els demanaven fer. Un era facilitar als delinqüents el codi de seguretat que els arribava a l'SMS per poder confirmar l'operació de sostracció dels diners.

Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
Les víctimes es pensaven que estaven solucionant un error i, en realitat, estaven sent estafades | Getty Images, Monkey Business Images

El que realment pensaven les víctimes era que aquest codi servia per poder bloquejar el compte o reparar els errors que li havien dit que hi havia. Ho tenien tot pensat, ja que trucaven en horaris en què les entitats bancàries no solen atendre trucades, per exemple els caps de setmana o qualsevol nit.

La macrooperació contra els delinqüents fa molt de temps que està en desenvolupament

Fa molts mesos que els cossos policials reben denúncies sobre aquestes estafes. La veritat és que per procedir a les detencions cal molt més temps, ja que requereix investigació, estudi, planejament, etc.

A més, no només tenia a veure amb Espanya, sinó que també hi havia involucrats altres països com Bèlgica, Estònia, França, Itàlia, Lituània i Malta. Això és perquè els estafadors comptaven amb comptes bancaris a l'estranger per poder guardar els diners que havien robat. També disposaven d'una xarxa de mules, que ja tenien antecedents per delictes semblants.

Per mostrar la magnitud de la situació, des de començaments d'any, només a Cantàbria, la Guàrdia Civil ha recol·lectat més de mil denúncies per aquest delicte. Els detinguts gràcies a l'operació Paketokas de la Guàrdia Civil de Cantàbria són investigats per delictes d'estafa, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

Les tècniques realitzades eren 'smishing', 'vishing' i 'spoofing'

Les tècniques que feien servir tots els estafadors per poder realitzar l'estafa sense sospites s'anomenen ' 'smishing', 'vishing' i 'spoofing'. Durant el procés d'engany, es repartien de la manera següent:

  • 'Smishing' : Enviaven els SMS fent-se passar pels bancs, on informaven d'un error als comptes bancaris i, amb això, adjuntaven un enllaç per procedir a solucionar-ho. Les persones que punxaven a l'enllaç, accedien a una pàgina a què no estaven acostumats, i proporcionaven les dades que se'ls demanava. Aquestes servien per accedir als comptes.
  • 'Vishing': Això té relació amb la trucada que fa l'estafador a la víctima, fent-se passar pel personal del banc.
  • 'Spoofing' : La trucada es realitza mitjançant un número anònim.