Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Exterior d'un supermercat Lidl

Alerta a Lidl per una estafa amb el seu producte més popular: «Hem detectat un frau»

Lidl ha aclarit que es tracta d'un intent de 'phishing'

Si has rebut, recentment, un missatge de Lidl, molt de compte. El que sembla un correu enviat per la cadena alemanya, la veritat és que podria ser una estafa més de les moltes que proliferen per internet.

Quan es tracta de suposats premis i concursos en línia, el millor és anar amb peus de plom. Al cap i a la fi, pot resultar complicat saber si darrere d'aquests missatges s'amaga una identitat falsa o una de verdadera.

Els usuaris alerten sobre l'estafa de «Lidl» que no deixen de rebre

Fa només uns dies, la usuària @Fenyx publicava un tuit molt alarmant. Tal com es pot comprovar en una captura que s'inclou al tuit, la usuària havia rebut un missatge en què se li anunciava haver estat guanyadora d'un producte de Lidl.

El correu consisteix en una imatge amb el logo de Lidl i un apartat anomenat «respon i guanya». Per si no n'hi hagués prou, el correu anuncia que la usuària ha estat seleccionada per participar en un programa de fidelització gratis. Segons indica, responent unes preguntes accedeixes directament a un regal. I no qualsevol regal, sinó un Ninja Air Fryer.

Tal com ella mateixa indicava, s'havia adonat que segurament es tractés d'un intent de frau. Per això, etiquetava el compte oficial de Lidl, ja que la seva intenció era que, tant la companyia com els clients, sabessin el que estava passant. Sobretot, ho feia pel supòsit que «s'haguessin filtrat les bases de dades o qualsevol altra qüestió que depengui del seu equip de seguretat informàtica». Doncs confirmava que el correu li havia arribat a l'email amb què s'havia registrat a la pàgina web de Lidl.

Lidl ha confirmat que es tracta d'un frau que ha afectat diversos clients

Amb relació a això, la resposta per part de Lidl no ha trigat a aparèixer. I com ells confirmen, sí que es tracta d'un missatge fraudulent, que ja han detectat gràcies a la col·laboració de diferents clients. També han aclarit que el seu departament de seguretat ja hi està treballant.

D'aquesta manera, s'ha pogut corroborar que és una estafa 'phishing'. És a dir, els ciberdelinqüents s'han valgut d'una «tècnica» d'enginyeria social, on s'intenta estafar els usuaris, sota una identitat falsa. Normalment, els que s'hi dediquen seleccionen companyies, cadenes, marques… molt conegudes, ja que així és més senzill enganyar les víctimes. Com ha passat amb Lidl, per ser una de les cadenes de supermercats més conegudes a Espanya.

Imatge del logotip de Lidl en un cartell
Lidl ha confirmat que es tracta d'una estafa. | Ángel Ullate

Com ens podem protegir d'aquesta mena d'estafa?

La tecnologia pot arribar a ser una arma de doble tall. Mentre abans era molt més fàcil detectar aquest tipus de frau, la veritat és que els ciberdelinqüents milloren les seves tècniques cada cop més. D'aquesta manera, no caure en algunes d'aquestes estafes pot esdevenir una tasca àrdua.

No obstant això, hi ha alguns trucs que podem dur a terme per disminuir-ne les possibilitats. El primer consisteix a fixar-se bé sobre què se'ns està comunicant al missatge. Normalment, se'ns indica que s'ha detectat una activitat sospitosa al nostre compte, que hem guanyat un premi, que hem de pagar una factura, etc.

I gairebé sempre hi ha alguna falta ortotipogràfica, el logotip de l'empresa que estan suplantant és diferent de l'original o el domini del remitent no és conegut. Per tant, el segon millor consell és fixar-se sempre en tots els detalls, ja que sol ser força habitual que alguna cosa se'ls escapi.