Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge covid

Llencen un avís sobre la variant Òmicron i les mascaretes que tens a casa

Diversos experts revelen quina és la màscara necessària per evitar el contagi de la variant Òmicron

Alerta entre diversos experts en relació amb l'ús d'un tipus de mascaretes recomanades per a la població des del començament de la pandèmia. I és que han avisat que les mascaretes quirúrgiques ofereixen protecció davant de la covid, però no tanta com creiem per a una variant tan contagiosa com Òmicron .

El cas és que alguns especialistes, com José Luis Jiménez, recomanen l'ús de les FFP2. Així ho han expressat a Twitter tant el professor de la Universitat de Colorado (Estats Units) i un dels grans experts mundials en la matèria, com la sanitària María Gallego.

Tres tipus de mascaretes
Els diferents tipus de mascaretes utilitzades en la pandèmia | Pixabay

Jiménez ha afirmat que «no és que les mascaretes quirúrgiques no funcionin», i ha apuntat que «qualsevol màscara filtra alguna cosa». A més, aquest expert ha recalcat que «qualsevol és millor que cap».

Les mascaretes necessàries per no contagiar-se de la variant Òmicron

Tot i això, el prestigiós científic espanyol ha sostingut que «les màscares quirúrgiques ja no són suficients». I no ho són per a un virus que es transmet per l'aire «tan ràpid o més ràpid que qualsevol virus conegut per la humanitat».

Per tant, Jiménez ha posat la veu d'alarma i ha llençat un missatge clar a les autoritats espanyoles. I és que afirma que es necessiten FFP2 per a tots, ja que la ventilació no és adequada a la major part de llocs. Amb tot, ha advertit que portar una màscara de qualitat i ben ajustada és imprescindible per no arriscar-se a caure contagiat.

Per la seva banda, María Gallego, ha pujat el tuit de José Luis Jiménez i ha recomanat utilitzar només FFP2 o FFP3 i «si pot ser amb ajustament transnuca».

Un carrer ple de gent amb mascareta
Els experts demanen utilitzar les FFP2 | EP

«Són còmodes, s'hi respira bé i ajusten bé», ha escrit. Destacant que «un buit de la mida del 2% del perímetre de la mascareta deixa entrar i sortir un 50% d'aire sense filtrar», exposava.

«Si volen estalviar, una elastomèrica costa 20 euros aproximadament i dura anys. Els filtres són barats i es canvien cada mes, o més. Ajust perfecte», ha sostingut.

Els experts en la matèria també estan alertant des de fa uns dies que el fonamental en fer servir les màscares FFP2 és que estiguin molt ben ajustades.

«Quan es col·loqui una màscara, ha de modelar el clip al seu nas»

També s'ha pronunciat Claire Judith Horwell, professora a l'Institut de Perills, Riscos i Resiliència de la Universitat de Durha. L'experta ha exposat que, ara que sabem millor com s'expandeix el virus, hauria de ser una prioritat l'ús massiu de mascaretes FFP2.

«Com a regla general, si sent que entra aire als ulls i les ulleres s'entelen ràpidament, o si sent que el seu alè s'escapa per les vores... llavors també podrà entrar aire contaminat», avisa.

Una infermera amb mascareta
La mascareta, important en la nova variant | Europa Press

Horwell apunta que caldria que les persones provin diverses mascaretes FFP2 fins a trobar una que s'ajusti perfectament a la cara. I no deixeu sortir l'aire per les vores d'aquesta.

Sobre aquest tema, Horwell adverteix que la barba pot causar problemes a l'hora de tancar bé la màscara a la cara. Així mateix, per a l'experta les màscares de dos plecs «no suposen un gran segell perquè el clip del nas ve doblegat al mig».

«Quan es col·loqui una màscara, ha de modelar el clip al seu nas, no pessigar-lo. Si no, l'aire s'escaparà al voltant del pont del nas», conclou la seva exposició.