Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una ouera amb diversos ous i un obert al centre

Alerta per uns ous espanyols contaminats: molts intoxicats i dos morts

Els ous que van provocar el brot de salmonel·la van sortir de tres granges del nostre país

Uns ous d'origen espanyol han provocat un brot de salmonel·la que s'ha saldat amb dos morts i 272 casos. Així ho ha alertat el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties i l'Autoritat de Seguretat Alimentària.

Les incidències s'han concentrat sobretot a França, amb 212, encara que també alerten de casos a Espanya, amb 22. Altres països afectats són el Regne Unit, Noruega, Dinamarca o els Països Baixos, i tots per sota de la vintena. A més a més, hi va haver 25 hospitalitzacions.

Aquesta investigació es remunta al setembre de l'any passat a França, i tots els episodis estan vinculats al mateix cep. Els ous afectats tenien el seu origen en tres granges espanyoles de les quals se'n desconeixen la localització, encara que una va donar positiu per al cep del brot.

Els aliments afectats es van retirar del mercat i es van destinar a utilitzar-los en productes tractats tèrmicament. Així mateix, es coneix que cap altre país va rebre ous d'aquestes granges per mitjà del centre d'embalatge afectat durant l'estiu passat. Això fa més complicat fixar la font d'infecció a països diferents de França i Espanya.

El brot s'associa microbiològicament a un de transfronterer comunicat pels Països Baixos l'any 2019. En aquell cas, els ous afectats eren d'origen espanyol. Tanmateix, resulta gairebé impossible trobar l'enllaç epidemiològic amb el brot de 2021.

Imatge de diversos ous i un recipient amb un ou trencat
Els ous espanyols estan sota sospita després d'aquest cas | Canva

Això fa pensar que hi ha una àmplia distribució del cep del brot, que afectaria els primers passos de la cadena de producció i la de subministrament d'aliments. A més, podria estar estenent-se per altres granges, tant a Espanya com a l'estranger.

Per això, insisteixen en la necessitat de treballar en les investigacions intersectorials de contaminacions a la cadena de subministraments d'ous, sobretot als territoris on s'ha detectat aquest problema. D'altra banda, les autoritats sanitàries europees recorden que el risc de noves infeccions per aquest cep és alt.

Al nostre país, el Ministeri de Consum assenyala 'ABC' que «de manera preventiva s'han intensificat els controls». Asseguren que «es tracta d'un informe que es fa públic amb tota la informació recopilada des que es va originar en el brot de 2021».

Diferents organismes expliquen que no hi ha una causa concreta per la qual es va originar el brot. «Podria deure's a múltiples causes», adverteixen.

Des de FACUA – Consumidors en Acció també sol·liciten explicacions a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, amb l'objectiu que facilitin tota la informació que tinguin a la mà respecte d'aquests aliments d'origen espanyol.

Imatge d'uns ous del supermercat
Els ous afectats estan sent investigats per les autoritats europees | Pixabay

Els ous nacionals es posen en dubte

Les granges i professionals del món de l'ou al nostre país exigeixen més claredat a l'hora de difondre aquest tipus d'informacions. Sobretot perquè es posa en qüestió la bona feina d'aquest sector tan important a l'economia espanyola.

L'organització de consumidors critica la mala gestió sobre aquesta situació fins ara, especialment per la manca d'informació i de transparència. De moment, no s'han facilitat dades concretes sobre l'origen de la contaminació alimentària, fet que impedeix als consumidors tenir informació exacta del qual ha passat

Imatge d'una ouera amb tres ous a dintre
Encara es desconeix l'origen de la contaminació | Canva

Lamenten que tampoc s'expliquin les actuacions que s'estan duent a terme per protegir al client final. Tampoc la identitat dels productors, el proveïdor, les marques dels articles contaminats i si hi ha més granges afectades.

En qualsevol cas, el sector de l'ou a Espanya es mostra tranquil perquè el producte que comercialitzen és de qualitat i supera tots els controls que fan les autoritats sanitàries. Per tant, no hi ha res a témer.