Noia bebent un got d'aigua

Alerta: prohibeixen beure aigua a dos pobles de Catalunya

S'està investigant si hi ha més municipis afectats

És habitual la utilització de pesticides per a cultius, però aquests no desapareixen així com així. La trajectòria que segueixen els productes que formen part de la degradació dels pesticides, poden afectar a la contaminació de l'aigua potable.

Això és precisament el que ha passat a dos pobles d'una comarca lleidatana. D'aquesta manera, les aigües subterrànies de la zona s'han vist afectades per un nivell elevat de pesticides, els quals són perjudicials per a la salut humana.

L'any passat, la mateixa i altres localitats properes van patir uns fets similars amb l'aigua potable, encara que en aquell moment els pesticides no tenien res a veure.

Així que els problemes amb les aigües subterrànies a la comarca de les Garrigues tornen a aparèixer, dos pobles, de moment, de la zona han prohibit beure aigua de l'aixeta per la presència d'aquesta substància química.

Cervià i l'Albi

Els ajuntaments de Cervià i l'Albi han prohibit als veïns beure l'aigua de l'aixeta, després de detectar-hi una alta concentració de pesticides. 

L'avís, tal com ha informat 'El Segre', ha estat alertat per la Mancomunitat de les Garrigues, que investiga si això passa també en algun dels altres 22 municipis que proveeix.

Alguns dels ajuntaments de pobles propers als afectats, han demanat que els ciutadans no consumeixin aigua de l'aixeta per evitar riscos per a la salut.

Sense aigua potable

No és el primer cop que passa això a aquestes localitats. Tot just l'estiu de l'any passat 25 pobles del Segrià i les Garrigues, van quedar sense aigua potable per un vessament d'hidrocarbur al riu Segre.

Arran del succeït, es va recomanar a 12.000 ciutadans que intentessin no beure aigua de l'aixeta ni la utilitzessin per cuinar, a manera de prevenció. 

Els fets van tenir lloc durant el mes d'agost del 2021. La fuita es va contenir amb rapidesa, però el problema era treballar per a la recuperació del subministrament d'aigua als municipis afectats per la fuita del compost orgànic, l'hidrocarbur.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i els Agents Rurals van inspeccionar el polígon industrial del Segre per trobar l'origen de la taca.