Gent al carrer mentre plou

L'alerta que acaba d'emetre Protecció Civil pel perill de pluges a tot Catalunya

S'ha activat el Pla Inuncat

Tarda moguda en gran part del territori català a causa de les previsions meteorològiques les quals no són massa bones, ja que Protecció Civil ha alertat, a través de les seves xarxes socials, sobre el risc de fortes pluges. 

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest dijous l’alerta del Pla Inuncat per la previsió de pluges a gran part del territori a partir del migdia i fins a la nit.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu xàfecs intensos, que podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts a tot Catalunya i especialment a les comarques centrals, vallesos i comarques gironines a la tarda. Ja de cara al vespre es concentraran sobretot a la meitat sud del territori.

Les pluges podran anar acompanyades de tempesta i fenòmens de temps violent com fort vent, calamarsa, esclafits o tornados.

De fet, durant la nit passada els Bombers han atès més d’una vintena d’avisos a la comarca del Segrià relacionats amb el temporal. Cap persona ha resultat ferida i s’ha intervingut en caigudes d’arbres i elements no estructurals a la via pública.

Protecció Civil recomana a la ciutadania molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades per aquest episodi, i també en les activitats a l’aire lliure.

En aquest sentit, avisa que cal evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables, i no travessar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.

Recomanacions

Davant d’aquesta situació, Protecció Civil recorda les següents recomanacions:

  1. Fes seguiment de l’evolució meteorològica a través dels mitjans de comunicació.
  2. Si has d’agafar el cotxe, prèviament cal informar-se de l’estat de la xarxa viària.
  3. Evita circular o apropar-te, tant amb vehicle com a peu, en llocs on hi pugui haver acumulació d’aigua, així com rieres i torrents davant la possibilitat de crescuda sobtada del nivell de l’aigua
  4. Si et sorprenen precipitacions importants a l'exterior, en un lloc urbanitzat busca refugi dins d'un edifici segur i tanca bé portes i finestres. A la muntanya, dirigeix-te a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
  5. A casa, no baixis a les zones inundables de casa teva com ara el soterrani, el garatge, etc. Queda't a les zones altes.