Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.

L'alerta que pots rebre avui mateix al teu telèfon mòbil: començarà a vibrar

Si reps un missatge com aquest al mòbil, preocupa't

Si el teu telèfon mòbil comença a sonar i vibrar de manera automàtica i sense programar-lo prèviament, preocupa't: podria tractar-se d'una alerta important.

El Ministeri de lʻInterior ha anunciat l'arribada dʻuna nova eina dʻavisos dʻemergència a Espanya. D'ara endavant, en cas de catàstrofe o situació de risc, totes les persones que es trobin al país rebran una alerta als dispositius mòbils. A continuació, t'expliquem tot el que has de saber sobre aquest nou protocol.

ES-Alert: el sistema que t'avisa de les emergències a Espanya

El sistema d'avisos ES-Alert, integrat a la Xarxa d'Alerta Nacional, es va posar en marxa de manera oficial aquest mateix 22 de febrer. El seu ús és força pràctic i senzill: només notaràs la seva presència quan es produeixi una situació d'alerta a Espanya.

Es tracta d'un protocol pensat per enviar missatges d'alarma de forma generalitzada, urgent i directa. Tots els usuaris que es trobin dins del perímetre afectat rebran automàticament als seus telèfons mòbils una notificació que els avisarà del perill. Aquest procés, també conegut com a '112 invers', es gestiona a través del Centre Nacional de Seguiment i Coordinació d'Emergències (CENEM), que pertany a la Direcció General de Protecció Civil i Emergències.

Com funciona ES-Alert?

En cas de produir-se una situació de risc que pugui repercutir directament sobre la ciutadania, ES-Alert enviarà un avís a tots els mòbils que es localitzin a la zona de perill. Aquest missatge de text s'enviarà de manera automàtica i generalitzada a tota la població afectada.

Els centres d'emergència de cada comunitat autònoma seran els encarregats d'enviar les alertes esmentades quan sigui necessari. A l'hora de rebre-les, el dispositiu començarà a sonar i vibrar insistentment per assegurar una resposta més efectiva. Segons ha anunciat el Ministeri de l'Interior, aquesta tecnologia ja està disponible a qualsevol part del territori espanyol amb cobertura de telefonia mòbil, sigui 2G (GSM), 3G (UMTS), 4G (LTE) o 5G.

Quan s'activarà i quin tipus d'avisos enviarà?

El sistema ES-Alert s'activarà quan es produeixi una situació que pugui posar en perill la ciutadania. En aquest sentit, els avisos serviran per alertar la població de possibles temporals adversos, inundacions, incendis, volcànics i accidents químics, entre d'altres catàstrofes i emergències de gran magnitud.

Mòbil
El sistema ES-Alert s'activarà quan es produeixi una situació d'emergència. | GETTY IMAGES

En cas de detectar o preveure una amenaça de perill proper, les administracions públiques estatals, autonòmiques i locals ho hauran de notificar amb urgència al CENEM. L'organisme del sistema nacional de protecció civil serà l'encarregat de gestionar l'enviament immediat de l'alerta a la població afectada.

Protecció Civil ja havia fet alguns assajos previs

Per a alguns usuaris, aquestes alertes no seran cap novetat. A mitjans de l'any passat, Protecció Civil va iniciar el període de proves necessari per verificar el funcionament del sistema. Els primers missatges de prova es van enviar el juny del 2022 i s'hi van anar repetint cada mes per comprovar que el sistema funcionava de manera correcta i eficaç.

Els missatges consistien en una simulació d'alertes i, a diferència de les notificacions normals, arribaven als mòbils juntament amb un soroll i una vibració automàtica. Tot i això, aquests simulacres han arribat a la fi: d'ara endavant, els avisos d'emergència que rebran els ciutadans seran completament reals.

Aquesta mesura s'emmarca dins del Pla per a la Connectivitat i les Infraestructures Digitals, inclòs també al Pla de Recuperació Transformació i Resiliència. Així, el sistema s'ha finançat amb els fons del mateix Pla.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!