Plat de Xató

Una escapada per menjar i viure el Baix Penedès

El Baix Penedès acompanya la seva essència cultural i gastronòmica d’una oferta immillorable de platges

El Baix Penedès és  una comarca petita, però diversa i acollidora, on l’urbanisme i el turisme de platja contrasten amb la vinya rural i el patrimoni ancestral; una terra on els nouvinguts s’han sabut sumar a les arrels i tradicions de la cultura popular penedesenca.

Terra de castells, diables i balls tradicionals, el Baix Penedès acompanya la seva essència cultural i gastronòmica d’una oferta immillorable de platges i els tresors heretats del seu passat.

1. Com arribar al Baix Penedès

El Baix Penedès compta amb unes grans comunicacions des de temps antics, essent via de pas natural de l’antiga Via Augusta romana i restant ben connectada amb totes les comarques circumdants.

D’aquesta manera,  l’N-340 i l’AP-7 entren a la comarca des del Tarragonès i passant pel Vendrell, la travessen en diagonal, direcció a Vilafranca. Ambdues són les principals vies per aquells que provinguin de les Terres de l’Ebre, al sud, o de la Catalunya Central i el nord del Principat.

Comunicacions principals de la comarca del Baix Penedès
Comunicacions principals de la comarca del Baix Penedès | Enciclopèdia Catalana

 

D’altra banda,  la C-32 neix al Vendrell i ressegueix la costa Penedesenca i del Garraf, essent la via més ràpida entre la comarca i la capital del país. Mentre que, pel que fa a l’Alt Camp i a les Terres de Ponent, trobem la connexió amb el Baix Penedès a través de la C-51 i l’AP-2.

En l’àmbit del transport públic, el Baix Penedès està integrat a la línia Tarragona-Barcelona de RENFE, comptant amb una aturada constant a l’estació de Sant Vicenç de Calders, i un parell de cops al dia a les estacions a Calafell, Segur de Calafell i Cunit.

A més, el Vendrell compta també amb una estació d’autobusos urbans i interurbans, amb connexions constants amb la capital del Camp, Barcelona, Vilafranca o l’Aeroport del Prat, entre d’altres.

2. Quan anar al Baix Penedès

El Baix Penedès és sinònim de platges i festes majors, essent ambdós els elements principals a l’hora d’escollir les dates per visitar la comarca.

D’aquesta manera, els mesos més càlids són els més interessants per gaudir del territori, mentre que pel seu reclam folklòric, són d’obligada visita els municipis de l’Arboç, durant la Festa Major de Sant Julià, i del Vendrell, durant la Festa de Santa Anna; així com Banyeres del Penedès i la Bisbal del Penedès, en les seves respectives festivitats.

Aligueta del Vendrell
Aligueta del Vendrell, part del seguici popular de la ciutat penedesenca | Bestiari.cat

Aquells que vulguin visitar la comarca amb més tranquil·litat, els mesos de menys afluència turística es poden aprofitar per  visitar l’important patrimoni arquitectònic i arqueològic que ofereix el Baix Penedès.

3. Allotjar-se al Baix Penedès

Trobar allotjament al Baix Penedès és força senzill, especialment a la costa, que vessada específicament cap al turisme, aglutina una gran oferta d’allotjaments diversos i adaptats a totes les butxaques, des de càmpings a grans hotels.

Le Meridien Ra
El famós hotel de luxe de la platja de Sant Salvador, Le Meridien Ra | Cedida

En menor mesura, però en la majoria de pobles d’interior de la comarca, trobem diversos allotjaments de caràcter rural; una bona opció per aquells que es vulguin allunyar de les aglomeracions de la costa, i que al mateix temps es troben a pocs minuts d’aquesta.

4. Gastronomia del Baix Penedès

La gastronomia del Baix Penedès viu plenament lligada a la de la resta de les comarques de la vegueria del Penedès, on destaca el xató com a salsa estrella i característica dels seus plats;  l’àpat tradicional de ‘fer la rosta’ (una torrada de pa amb oli), així com les coques enramades (coques de recapte) o els bufats, uns dolços elaborats amb avellanes, sucre i clara d’ou.

El clàssic xató del Penedès
El clàssic xató del Penedès | Gastroteca

D’altra banda, cal remarcar la importància de l’aviram, amb galls i ànecs de raça plenament penedesenca, que juntament amb la carn de xai, i la de caça provinent de la serra del Montmell, esdevenen l’element principal dels plats d’interior del Baix Penedès. A tocar del mar, els àpats es complementen a base d’all cremat de rap o d’arròs caldós de peix.

A més, és d’obligada menció el lligam del vi amb aquesta terra, un lligam directe de la tradició agrícola amb el paladar, que troba en la  Denominació d’Origen Penedès una gran varietat d’excel·lentíssima qualitat formada per vins blancs i caves macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay; i vins negres d’ull de llebre, merlot i cabernet sauvignon.