Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Varios bols que diferentes tipos de especias culinarias

Alerta sanitària per la presència de micotoxines amb «risc seriós per a la salut» en moltes espècies

L'OCU informa que poden produir efectes adversos en la salut humana i animal

Varios bols que diferentes tipos de especias culinarias
L'OCU ha detectat micotoxines en espècies como la nou moscada i el pebre vermell | EFE

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha detectat micotoxines en el 70% de les espècies que ha analitzat, fonamentalment nou moscada i pebre vermell, per la qual cosa ha demanat a la Comissió Europea controls per a evitar-ho. Aquestes micotoxines són substàncies que produeixen les floridures en créixer i algunes poden ser molt tòxiques.

Així, l'organització, juntament amb altres de Bèlgica i Portugal, ha realitzat un estudi on han analitzat  126 mostres:  26 de nou moscada -sencera i mòlta- i 100 de pebre vermell -dolç, picant i en varietats com la cayena, la nyora, el pebrot xoricero i el portuguès piri-piri. Han seleccionat aquest tipus de mostres perquè hi ha certs tipus d'espècies on és més habitual trobar les micotoxines, segons informa el Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos de la Unió Europea (Rasff).

Risc per a la salut humana i animal

Els resultats que ha obtingut l'OCU mostren que hi ha micotoxines en la majoria d'aquestes espècies analitzades, tot i que en les quantitats detectades no són un risc immediat, sí que han de ser tingudes en compte «en la ingesta total de la dieta». Concretament, en l'estudi han analitzat dotze tipus de micotoxines i n'han trobat dues (Ocratoxina A, Aflatoxina B1 o totes dues) en el 71% dels productes; sobretot en productes que contenen algun derivat del pebrot (77% de les mostres) i nou moscada (46%).

Cal destacar que en dos casos les quantitats de micotoxines presents es troben per sobre del límit legal establert per la normativa europea. En aquest sentit, segons l'OCU, la seva presència en aliments presenta «un risc seriós per a la salut humana i animal perquè poden produir efectes adversos com la inducció del càncer i mutagenicitat, així com problemes en el metabolisme dels estrògens, gastrointestinals o en el ronyó».

Davant d'aquests resultats,  l'OCU ha demanat a la Comissió Europea que es reforcin les mesures de prevenció de contaminació per micotoxines en espècies i aliments en general, així com que s'augmentin els controls en qualsevol punt de la producció i els fabricants indiquin en l'etiquetatge l'origen dels productes.

També et pot interessar...

  • Nou cas de listèria en unes creps venudes a ALDI
  • Sanitat alerta als al·lèrgics a la soja sobre un tipus de pernil dolç
  • Alerta sanitària per mercuri als peixos

  • Els 16 trastorns mentals més habituals