Imatge d'un dia de pluja a Catalunya

Alerta avui mateix en sis comarques per l'arribada de ruixats, ventades i calamarsa

Alerta a la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i la Noguera

Aquest mes d'agost està sent quelcom complicat pel que fa a la meteorologia a Catalunya, ja que un dia no hi ha ni un núvol al cel i el següent els forts aiguats es converteixen en els grans protagonistes. D'aquesta manera, cal anar amb compte i prendre les mesures necessàries per no patir cap incidència.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, avui predominarà el sol en pràcticament tot el territori. A la tarda i al vespre, però, aquest fet pot canviar en diverses comarques. 

Així, a partir d'aquesta mateixa tarda hi haurà alguns ruixats al Pirineu i al Massís del Port i a partir del vespre n'arribaran a altres punts del terç oest, localment amb fortes ratxes de vent i calamarsa o pedra.

Una tarda complicada

La Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i la Noguera seran les sis comarques més afectades per aquest canvi imminent de temps, el qual, segons les primeres previsions, s'iniciarà a la tarda i s'intensificarà al vespre.

Mapa Servei Meteorològic de Catalunya
Previsions del Servei Meteorològic de Catalunya per aquesta mateixa tarda. | @meteocat

Tal com podem observar en el mapa, les comarques esmentades anteriorment estan marcades de color groc, fet que significa que el perill referent al temps és moderat.

Encara que ben segur caldrà agafar el paraigua o l'impermeable i anar amb molt de compte per les fortes ventades i la calamarsa o pedra, en les zones amb més risc.

Consells preventius

Protecció Civil posa a disposició de tothom, tot un seguit de consells preventius davant el mal temporal  que, tot i semblar qüestions òbvies, sempre és bo recordar-les per si ens trobem en una situació de vulnerabilitat quan hi ha temps violent.

  1. Comprova on estan localitzats l'interruptor general del corrent elèctric i les claus de pas de l'aigua i del gas de casa teva.
  2. Preveu el deteriorament de la teulada i les terrasses per evitar filtracions que puguin afectar l'estructura de l'edifici.
  3. Revisa periòdicament la teulada i manté nets els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats.
  4. En soterranis i locals amb possibilitats d'inundació, preveu mesures de protecció i disposa d'eines per treure l'aigua.
  5. Tingues elements d'utilitat a mà, com ara un transistor, una llanterna, els medicaments indispensables, roba d'abrigar, roba de protecció i la documentació personal.
  6. Al cotxe, també és recomanable portar una llanterna, roba d'abrigar i roba de protecció per a l'aigua, una farmaciola i mapes de carreteres.
  7. No t'oblidis de portar el telèfon mòbil carregat: et permetrà demanar ajut en cas que pateixis una emergència.