Imatge d'un cartell que mostra la temperatura al carrer

Alerten de l'arribada de «temperatures màximes extremes» en 19 comarques catalanes

Les temperatures pujaran considerablement de cara al cap de setmana

Alerta per l'arribada de temperatures extremes a diverses comarques de Catalunya. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès un avís fa pocs minuts per la Catalunya central, prelitoral i litoral de Barcelona i Girona, i comarques de Lleida.

Fins a 19 comarques es troben en risc de patir un pic de calor extrem a l'inici del cap de setmana. L'avís per les altes temperatures estarà actiu a partir del divendres a les 6 del matí i fins dissabte a les 6 de la tarda.

Consells davant l'onada de calor

Les autoritats recomanen protegir-se davant de les altes temperatures de l'estiu per evitar patir cops de calor. Al carrer, aconsellen reduir l'activitat física, sobretot a les hores de més calor, protegir-se del sol i hidratar-se sovint. 

A casa, el millor és anar controlant la temperatura de l'ambient. Per això, abaixa les persianes de les finestres on toca al sol durant el dia i obre-les a la nit. A mesura del possible, recorre a algun tipus de climatització, com ventiladors o aire condicionat. Si això no és possible, recomanen passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats, com ara cinemes o centres comercials.

Al cotxe, és important recordar que no s'han de deixar mai els nens, els animals de companyia o les persones especialment vulnerables dins del vehicle amb les finestres tancades. També adverteixen que cal parar atenció als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

Imatge d'una persona omplint una ampolla d'aigua.
És important hidratar-se per evitar un cop de calor. | EP

A l'estiu també cal tenir cura de les persones grans, que són més vulnerables davant les altes temperatures. A mesura del possible, és important ajudar-los a seguir aquests consells. D'altra banda, si una persona pateix un cop de calor, cal avisar urgentment els serveis mèdics o el 112 i traslladar-la fins a un lloc més fresc.

▶️ El vídeo de la setmana