Muntatge amb el taulell d'una carnisseria i el cos d'un metge amb bata blanca i els braços plegats

Alerten de la carn que hauries d'evitar menjar sempre: podries emmalaltir

La manipulació i el grau de cocció de la carn són elements imprescindibles per assegurar una bona salut alimentària

Hi ha moltes maneres de preparar i consumir carn. I escollir el punt de cocció n'és una. Tot i això, recentment, diversos experts han alertat sobre els riscos que suposa consumir carn poc feta, ja que pot acabar sent molt perillós per a la nostra salut.

 

La carn és un dels aliments més consumits a la nostra dieta, però també un dels que més precaucions requereix a l'hora de comprar-la, conservar-la i cuinar-la.

 

I si no se segueixen unes pautes adequades d'higiene i de seguretat alimentària, podem exposar-nos a patir intoxicacions.Especialment per la presència de microorganismes patògens que ens poden causar des de molèsties gastrointestinals fins a malalties greus.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Per què hem d'anar amb compte amb el grau de cocció de la carn?

Un dels aspectes més importants que cal tenir en compte és el grau de cocció de la carn, especialment la de boví. És molt habitual consumir-la en forma d'hamburgueses, steak tàrtar o carpaccio. A més, moltes persones prefereixen la carn poc feta o al punt, perquè consideren que així conserva millor el sabor, la sucositat i les propietats nutricionals.

 

Tot i això, aquesta preferència pot comportar un risc per a la salut, ja que la carn poc cuinada pot estar contaminada amb bacteris com la listèria, la salmonel·la o l'E. coli, que poden provocar infeccions alimentàries.

 

Així ho ha advertit recentment l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan). L'agència ha llançat un avís als consumidors sobre els perills de menjar la carn poc feta, especialment si es tracta de carn picada o mòlta.

 

Segons l'Aesan, aquest tipus de carn té més superfície exposada al contacte amb l'aire i els utensilis de tall i manipulació. Això facilita la proliferació de microorganismes patògens.

 

A més a més, en picar o moldre la carn es pot transferir la contaminació des de l'exterior a l'interior del producte. És en aquesta àrea on els bacteris poden sobreviure si no s'assoleix una temperatura suficient per eliminar-los.

Què recomana l'Aesan a l'hora de cuinar la carn?

L'Aesan recomana cuinar la carn fins que canviï de color i perdi el to vermellós característic. Això indica que ha arribat a una temperatura interna d'almenys 65 °C durant dos minuts.

 

Aquesta és l'única manera d'assegurar-se que s'han destruït els possibles microorganismes patògens presents a la carn. Així mateix, aconsella evitar el consum de carn crua o poc feta en grups vulnerables com ara nens, embarassades, ancians o persones amb el sistema immunitari debilitat.

El nutricionista Pablo Ojeda ha coincidit amb aquests consells al programa 'Más vale tarde', on ha explicat els riscos de menjar la carn poc feta i ha donat algunes recomanacions.

 

Segons Ojeda, a Espanya es produeixen molts casos d'intoxicacions per una mala manipulació de la carn, tant a casa com a les cuines industrials o als restaurants.

 

Per prevenir aquestes situacions, l'expert ha assenyalat la importància de rentar-se les mans abans i després de tocar la carn. També fer servir ganivets i taules netes i diferents per a cada tipus d'aliment, i mantenir la cadena de fred del producte des de la compra fins al consum.

Una barbacoa amb carn ben feta i carbó encès
A l'hora de cuinar la carn, ens hem d'assegurar molt bé que el grau de cocció és adequat | Pexels

A més a més, ha indicat que no cal consumir la carn més enllà de 24 hores després de comprar-la. I que s'ha de guardar en recipients tancats a la part més freda de la nevera.

 

Ojeda ha destacat que les carns d'ocell, com el pollastre o el gall dindi, són les més propenses a albergar microorganismes patògens. Per això han d'estar completament cuinades abans de consumir-les.

 

Tot i això, també ha advertit que les carns de boví poden estar contaminades si no s'han seguit unes bones pràctiques higièniques durant la seva elaboració. O si no s'han cuinat adequadament. Per això, ha recomanat demanar sempre la carn ben feta quan es menja fora de casa i evitar el consum de plats elaborats amb carn crua o poc feta.

La carn és un aliment ric en proteïnes, ferro i altres nutrients essencials per a la nostra salut, però també pot ser una font potencial d'infeccions si no es prenen les mides oportunes.

 

Per això, és important seguir les recomanacions dels experts i autoritats sanitàries per gaudir d'aquest aliment sense posar en risc la nostra salut ni la dels altres.