Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de les mans d'una persona utilitzant un mòbil i les lletres de Policia Nacional d'un cotxe

Alerten de l''engany del paquet': l'estafa que deixa la Policia sense saber què fer

Et donem consells sobre què fer si et trobes en aquesta situació

És habitual rebre paquets a casa, ja que el comerç en línia ha esdevingut una manera de compra rutinària a la nostra societat. A més, també és normal rebre paquets que no hem comprat nosaltres, sigui per a familiars o amics que no són a casa, o bé per regals d'algunes marques.

Això pot ser un mètode molt còmode i senzill, que fins i tot ens estalvia temps. Ara bé, la veritat és que també té la seva part negativa, ja que els ciberdelinqüents s'han aprofitat d'aquesta situació per estafar.

L'estafa del paquet que suplanta la identitat de Correus

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) ha informat que moltes persones han estat víctimes de l'estafa del paquet. En aquests casos, el que ha passat és que han rebut un correu electrònic que suposadament havia estat enviat per Correus.

S'hi avisava que no s'havia pogut fer el lliurament del paquet a causa de l'absència del destinatari i que, per tant, cal programar-ne un altre. Un cop més, sota la coneguda tècnica de 'phising', els estafadors d'internet utilitzen la suplantació d'identitat per robar-te les dades personals i les bancàries.

Muntatge de dos policies d'esquena amb una rodona de bitllets d'euro
Les tècniques de 'phising' ajuden els delinqüents a robar-te els diners. | España Diario TIPS

Com identificar si es tracta d'una estafa?

Encara que això no sigui molt determinant a l'hora de diferenciar si és un correu real o una estafa, cal tenir en compte que se sol utilitzar el títol 'Rastreja el teu paquet' o 'Lliurament reprogramat'.

A més, el nom del remitent sol ser una mica estrany i no pas l'oficial de la cadena de missatgeria. Amb això, cal destacar que moltes vegades no inclou el logo de Correus o les imatges triguen molt a carregar.

Si et fixes en l'ortografia o la concordança de les frases, és la clau. Hi sol haver paraules mal escrites o frases sense sentit o mal formulades. Si, a més, veus llenguatge col·loquial, no ho dubtis: és una estafa. Correus sempre escriu de manera formal.

No introdueixis dades personals ni bancàries en un web no oficial

Quan reps aquest correu, has de programar un nou lliurament i et comparteixen un enllaç per poder emplenar el formulari amb les «dades necessàries». Sempre t'has de fixar i contrastar que el web sigui l'oficial, altrament estaràs facilitant la feina dels ciberdelinqüents.

Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
No facilites les teves dades bancàries ni les personals a qualsevol lloc. | Getty Images, Monkey Business Images

Consells en cas que t'hagin estafat

Si reps el correu i identifiques que és una estafa, el que has de fer és marcar-ho com a correu brossa o 'spam' i eliminar-lo. En cas que no t'hagis adonat i t'hagin estafat, has de fer el següent:

  • Assegura't que les teves dades no estan circulant lliurement pel web. Com? Molt senzill. Pots utilitzar eines com ara Google Dorks.
  • Denuncia-ho a la policia i, si és possible, amb proves, per exemple amb captures de pantalla del correu.
  • Notifica a la teva entitat bancària el que ha passat i, a més, presta atenció a algun pagament o compra no autoritzada.