Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un termòmetre del carrer amb 51 graus i un mapa d'Espanya amb molta calor

Descobreix què és la canícula que comença avui a Espanya i com ens afectarà

Aquest període climàtic se sol donar per finalitzat el 15 d'agost

Aquest dissabte arriba la canícula a Espanya. I és que, la data del 15 de juliol ja la considerem com a ple estiu. Justament a partir d'aquestes dates és quan, estadísticament, tenen lloc les temperatures més elevades de tot l'any. Per això, la branca meteoròloga posa nom a aquest període tan calorós.

Què és la canícula?

La canícula és el nom que rep el període de temps que, per estadístiques, acostuma a registrar les temperatures més altes. Per tant, són les setmanes de l'any en què acostuma a fer més calor. Tot i que les dates d'inici i final d'aquest fenomen varien depenent del lloc, a Espanya és des del 15 de juliol fins al 15 d'agost. Cal destacar que en algunes localitats això es pot allargar fins a principis de setembre.

Potser t'estàs preguntant, per què no coincideixen les dates amb les d'inici i de final de l'estiu. Doncs bé, això té explicacions científiques i coherents. Una és que, durant l'inici de l'estiu, el sol encara és massa alt.

Muntatge del sol al cel blau i una dona tapant-se del sol
Els priemrs dies d'estiu el sol encara és molt alt | Getty Images

Un altre dels motius és que la radiació solar produeix un reescalfament de la terra, per tant, la calor és més intensa i notable. D'altra banda, també hi té a veure l'efecte que causen els mars i els oceans: termoregulador.

Encara que sigui cert que els primers dies d'estiu el sol estigui present més temps, ja que els dies són més llargs, la temperatura del mar no és tan alta.

Com que encara no ha tingut temps d'acumular gaire temps de calor, fa regular la temperatura ambiental de l'aire, sobretot de les zones que tenen costa. És per això que la data de l'inici de la canícula al nostre país és més tard que la dels Estats Units o l'Àfrica.

El temps durant la canícula sol ser molt sec

Durant aquestes 4 setmanes considerades les més caloroses de l'any, solen estar presents ràfegues d'aire càlid que provenen d'Àfrica. A més, hi ha vegades que aquest ambient tan sec sol estar acompanyat de calima.

 

La temperatura més alta durant la canícula es va registrar a Andalusia

La temperatura més elevada durant el període de canícula va tenir lloc el 23 de juliol de 1995. Aquesta va ser de 46,6 graus, a Còrdova i Sevilla. El mateix dia, també es van registrar 33 graus a Extremadura.

Muntatge d'una dona tapant-se del sol i un termòmetre marcant temperatures altes
Les temperatures més altes durant la canícula es van registrar a Còrdova i a Sevilla | Getty Images

L'1 d'agost del 2023, Badajoz va assolir els 45 graus. A més, també hi ha rècord per al nord d'Espanya, on la temperatura sol ser més baixa. Així, doncs, a Astúries, el 31 de juliol del 2013 es van mesurar 42 graus. És una dada destacable, ja que Astúries no tenia una temperatura tan alta des del 2010.

Durant la canícula has de prendre precaucions

Aquests dies tan càlids poden provocar cops de calor, sobretot en nens, ancians, embarassades o persones amb alguna malaltia. Cal estar molt alerta. És recomanable evitar el sol i hidratar-se molt.

També pot haver-hi perill per al medi ambient, ja que es poden ocasionar incendis forestals. Per això, et recomanem que no llencis vidres al camp, ja que els raigs de sol podrien provocar foc.