Per molt contradictori que pugui semblar, els plàstics de les palletes amb les quals prenem les begudes no són l’element més contaminant que podem llançar al medi ambient, sobretot als mars i als oceans. Un estudi recent conclou que, pel davant de les palletes, tenim les burilles de les cigarretes, el contaminant més potent creat per l’home.
Així ho indica un estudi de la cadena nord-americana NBC, que indica que el principal problema el trobem en el material amb el qual estan fabricades les cigarretes, concretament els filtres. En total, dels 6 bilions de cigarretes que es fumen cada any a tot el món, 4,5 acaben llançades a la naturalesa sense cap mena de regulació governamental.
En aquest sentit, són molt coneguts els esforços de les institucions per reduir, per exemple, la presència de plàstics al medi ambient per la seva capacitat contaminant, però ningú encara ha regulat el llançament de les burilles de cigarretes.
Un element altament contaminant que trobem a cada passa que fem pels carrers de pobles i ciutats i que acaben arribant al mar a través del sistema de clavegueram, provocant un autèntic desastre natural que cada cop és més notable. En aquest sentit, Espanya ha aprovat l’eliminació dels elements de plàstic d’un sol ús, com per exemple les palletes, a partir del 2020. Una mesura mediambiental que en el camp de les cigarretes encara queda lluny.
Més de 10 anys per desfer els filtres de les cigarretes
Sens dubte, els filtres que s’utilitzen per fer les cigarretes són l’element més nociu per al medi ambient cada cop que es llança una burilla a la naturalesa. I és que la gran majoria d’aquests filtres, prop del 80%, estan fabricats amb acetat de cel·lulosa, un derivat del plàstic que pot tardar més de 10 anys a descompondre’s.
És més. Les burilles estan pensades per ser eliminades mitjançant la combustió, i això és degut al fet que no tenen un tractament que aporti motivació econòmica a les empreses que es dediquen a la seva fabricació.
Segons expliquen experts en l’estudi dut a terme per la cadena nord-americana, els filtres, a diferència del que podríem pensar, no tindrien cap benefici per a la salut humana, sinó que estarien pensats per aportar «facilitat» als fumadors a l’hora de consumir el tabac.
60 milions de filtres recollits en les últimes dècades
Segons l’estudi del mitjà de comunicació, a les platges de tot el món s’han recollit prop de 60 milions de filtres de cigarretes en els últims 32 anys, concretament des de l’any 1986. Una xifra molt elevada que ha motivat campanyes com la de ‘Cigarette Butt Pollution Project’, que busca acabar amb aquest llastre contaminant a la naturalesa.
Un moviment que, segons s’explica en la seva web oficial, busca donar ajudes a governs i institucions del planeta per reduir la presència de cigarretes a la naturalesa i la carga ambiental que això suposa.