Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona amb mal d'ovaris

Alerten del nou efecte secundari de les vacunes de Pfizer i Moderna en dones

A més d'afectar les dones, també poden donar-se altres possibles reaccions

Les autoritats acaben de confirmar la incidència d'un nou efecte secundari entre les dones. Concretament, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha publicat recentment el seu 18è 'Informe de Farmacovigilància sobre Vacunes Covid-19'. A través d'aquest s'han conegut noves dades pel que fa als efectes secundaris de les vacunes.

Fins al 13 de novembre de 2022, tan sols al nostre país es van arribar a administrar fins a 108.694.855 dosis de vacunes. De totes elles, 83.093 van notificar efectes adversos, els quals van afectar especialment dones. Segons sembla, pot existir una reacció adversa de les vacunes ARNm.

L'efecte advers que experimenten milers de dones després de la vacuna de la Covid-19

Després d'avaluar totes les dades obtingudes fins avui, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha arribat a una conclusió. I ha estat a través del Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC), on s'han acabat de determinar totes les evidències.

Després de finalitzar aquesta avaluació, l'AEMPS ha actualitzat el seu informe i hi ha afegit noves dades, entre les quals hi ha una nova reacció adversa en dones. Pel que sembla, moltes han experimentat sagnat menstrual abundant després de vacunar-se.

Primer pla de la mà d'un sanitari subjectant un vial d'AstraZeneca
L'AEMPS apunta que es van notificar fins a 1.220 casos aquest any | Europa Press

Tot apunta que podria ser una possible reacció adversa de les vacunes d'ARNm, entre les quals hi ha 'Comirnaty', de BioNTech i Pfizer, i 'Spikevax', de Moderna. L'organisme, ara, recomana que aquest efecte advers s'inclogui tant a la fitxa tècnica com al prospecte de les dues vacunes.

L'Agència ha detallat que, fins al 9 d'octubre del 2022, es van arribar a notificar 1.220 casos d'aquest tipus d'afecció, 921 dels quals corresponen a dones que es van vacunar amb Comirnaty i 299 que ho van fer amb Spikevax. La franja d'edat de totes aquestes dones oscil·lava entre els 12 i els 49 anys.

Pel que fa a nivell mundial, s'han arribat a recollir 9.000 casos de sagnats menstruals abundants. I tots fan referència a l'administració de qualsevol dosi d'aquestes vacunes (és a dir, tant la primera com la segona i la de reforç).

Altres efectes secundaris de les vacunes

Amb menys incidència, la urticària i la paràlisi facial també han aparegut en algunes persones vacunades. En el cas de la urticària, podria ser deguda a una possible reacció d'hipersensibilitat després de rebre la vacuna de Spikevax. En canvi, pel que fa a la paràlisi facial, la seva reacció es donaria amb 'Jcovden', de Janssen.

La seva freqüència d'aparició està catalogada com a poc freqüent, ja que el percentatge és inferior a l'1%. En aquest cas, tant la seva aparició com la reacció d'hipersensibilitat ja estan incloses a la fitxa tècnica i al prospecte de la vacuna.

Vacuna per al coronavirus desenvolupada per Pfizer Biontech
Vacuna per al coronavirus desenvolupada per Pfizer Biontech | GTRES

Tot i això, l'AEMPS qualifica aquests casos com a «transitoris i autolimitats, sense revestir gravetat». No obstant això, en els casos de sagnat menstrual abundant, moltes les dones que poden arribar a sentir certa preocupació.

Sagnat menstrual abundant: Quan anar al metge?

És probable que qualsevol dona experimenti canvis en el cicle menstrual al llarg de la seva vida. Tanmateix, hi ha certs aspectes que podem tenir en compte i que podrien indicar-nos que alguna cosa no va bé.

Un sagnat menstrual, per norma general, no hauria de durar més de set dies seguits. Si s'estén més enllà d'aquest temps, parlem de menorràgia, i per tant, seria un motiu de consulta mèdica.

L'AEMPS assenyala que els casos de trastorns menstruals són molt freqüents durant tota la vida de la dona. A més, apunta que poden aparèixer i passar per una gran varietat de factors. Entre tots ells, es fa esment als medicaments i a altres malalties.

«Qualsevol que estigui preocupada per aquests canvis o que experimenti un sagnat després de la menopausa ha de consultar amb el metge», assenyala també l'Agència.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp