Vista panoràmica d'una botiga de Lidl

Avisen d'una nova estafa: es fan passar per Lidl per quedar-se amb els teus diners

Els ciberdelinqüents utilitzen una tècnica molt coneguda. T'expliquem com no caure a la trampa (i què fer si ja ho has fet)

Els estafadors virtuals no descansen mai i, des que va començar la pandèmia fa gairebé un any, els intents d'estafa han augmentat. En la majoria d'ocasions, els estafadors es fan passar per grans empreses per a guanyar-se la confiança de les víctimes i, així, fer-se amb les seves dades personals i bancàries i poder robar-los diners.

Però hi ha una infinitat d'intents d'estafa virtual, i aquestes pràctiques es coneixen com a 'phishing'. Si bé és cert que cada vegada hi ha més consciència del que són aquest tipus d'estafes i quines són les claus per a no caure en elles, n'hi ha algunes que són bastant reals i que utilitzen un ganxo potent per a aconseguir l'atenció de les persones. Moltes d'aquestes vegades, les empreses per les quals es fan passar són supermercats coneguts. I, aquesta vegada, li ha tocat a Lidl i al seu robot de cuina.

Lidl no dona robots de cuina per punts de fidelització

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) ha alertat sobre la detecció d'una campanya d'enviaments de correus electrònics que utilitzen l'esquer per a poder aconseguir un robot de cuina de Lidl per un preu molt assequible.

Aquesta campanya es fa passar pel supermercat alemany i utilitza la tècnica 'spoofing' (és a dir, suplanta la identitat d'una empresa o persona de confiança).

El correu electrònic compta amb un enllaç a una pàgina web que és fraudulenta i també amb un formulari que cal emplenar per a, suposadament, aconseguir el robot de cuina de Lidl.

En aquest correu es pot llegir que, suposadament, el client al qual va dirigit compta amb punts acumulats i que, després d'emplenar un formulari, podrà canviar-los i aconseguir el robot de cuina per molt pocs diners.

En aquest formulari has de posar tant les teves dades personals com els bancaris per a així poder robar a les víctimes.

Segons informa la Incibe, el correu en qüestió compta amb l'assumpte '[Notificació] - Cita 19/0272021: Nom del destinatari'. No obstant això, el centre tampoc descarta que s'estigui distribuint el mateix correu amb diferents assumptes.

Què passa si he caigut en l'estafa?

Si has emplenat el formulari i cedit les teves dades als ciberdelinqüents, l'Institut Nacional de Ciberseguretat aconsella contactar amb l'entitat bancària com més aviat millor per a explicar-los el succeït i intentar solucionar el problema.

Els experts també aconsellen estar atents a la informació que es publica sobre ells a la xarxa, per a així assabentar-se si les dades cedides, que són privades, s'utilitzen sense consentiment.

Com evitar caure en el parany

Hi ha nombrosos factors que indiquen que el correu en qüestió és un intent d'estafa. Si bé és cert que normalment mirem amb presses els correus electrònics i passem per alt molts detalls, és important parar esment a alguns d'ells per a evitar situacions perilloses. A continuació, us detallem alguns punts que es poden veure en aquest correu en qüestió.

El correu que s'utilitza no és oficial de Lidl. Aquest tipus de missatges solen enviar-se des de correus electrònics que no són oficials, has de romandre atent a això.

Faltes d'ortografia o gramaticals. Si veus que el cos del correu no és professional, té faltes d'ortografia o errors gramaticals (com, per exemple, començar les frases en minúscula), no has de fiar-te'n. Segurament això és pel fet que estan traduïts d'un altre idioma. A més, normalment, aquest tipus d'estafes es dirigeixen als usuaris de manera genèrica.

Fixa't en les dates en les quals, suposadament, s'acaba el termini per a demanar el producte. Aquest tipus d'estafes pressionen a la víctima perquè no pensi en si es tracta d'un missatge fraudulent i no reaccioni a temps. Quan s'indica que el temps s'acaba dins de molt poc, el nostre instint és accedir 'per no quedar-nos sense aquesta gran oportunitat'. Ull amb això.

Els consells dels experts

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta també ha publicat una sèrie de consells que s'han de tenir en compte per a evitar caure en aquesta mena d'estafes;

  • No confiïs en els correus electrònics d'usuaris desconeguts i elimina'ls de la safata d'entrada.
  • No contestis a aquests correus.
  • Actualitza el teu antivirus i el teu sistema operatiu de manera constant.
  • No facilitis les teves dades personals i llegeix els textos legals.
  • Desconfia de les promocions en línia en les quals et demanin les teves dades personals.

En cas de dubte de si es tracta d'una estafa o no, una bona opció és posar-te en contacte amb la suposada empresa (en aquest cas, Lidl) per a esbrinar si es tracta d'un correu verídic o amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (FCSE) i l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI).

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.