Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sismògraf en marxa amb una foto destacada a la dreta de la Península Ibèrica

Alerten de la possibilitat d'un terratrèmol 'molt fort' a Espanya: la zona en risc

Molt de compte perquè un terratrèmol podria afectar notablement Espanya

Després del terratrèmol registrat al Marroc, fa tot just uns dies, que ha deixat milers de morts i desapareguts, s'ha posat el focus al nostre país. La veritat és que han llançat una alerta que ens ha de preocupar, i molt, pel que pugui passar en el futur.

Recordem que, fa uns dies, es registrava una rèplica de 4,6° a l'escala de Ritcher del sisme que va acabar amb la vida de més de 3.000 persones al Marroc. Aquesta nova rèplica s'ha produït a 9,7 km de profunditat a les muntanyes de l'Atlas.

Hem d'apuntar que aquesta zona ha estat l'epicentre del sisme que ha assolat aquesta zona del Marroc després del terratrèmol que ha deixat estampes esquinçadores. Sobre el potent terratrèmol que ha acabat amb milers de vides, aquest es va fer notar en alguns punts d'Espanya: Lebrija, Castilleja de la Cuesta, Bormujos i Dos Hermanas.

Alerten d'un fort terratrèmol a Espanya que podria tenir conseqüències fatals

Ara, els experts de l'Institut Vulcanològic de Canàries han assenyalat que hi ha moltes opcions que es produeixi un terratrèmol de grans dimensions al nostre país els propers 50 anys. Exactament, estem parlant d'un 74% de possibilitats que patim un terratrèmol i especialment el percentatge puja al 81% si parlem de l'arxipèlag canari.

Com exposa l'Involcan, «els terratrèmols són esdeveniments aleatoris en el temps. I després de gairebé un segle de recerca per part de la comunitat científica internacional, no hi ha una metodologia científicament vàlida per predir la data. Ni el lloc d'ocurrència d'un terratrèmol destructiu».

Alhora, deixen clar que «la investigació sismològica en les últimes dècades ens ha proporcionat eines estadístiques molt útils. Unes per estimar la probabilitat que en un lloc determinat pugui ocórrer una sacsejada sísmica prou forta per causar danys».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

Les Illes Canàries, al punt de mira de l'Institut Vulcanològic de Canàries

L'Involcan afirma que «si considerem el catàleg sísmic d'Espanya els últims 1.000 anys, veiem que han passat com a mínim 27 terratrèmols molt forts. Digui's amb una intensitat igual o superior a VII a l'escala Mercalli». Això estableix que les probabilitats que passi un terratrèmol molt fort a l'Espanya peninsular per als propers 50 i 100 anys siguin del «74% i 92%, respectivament».

Moviment sísmic i cercle groc amb les Canàries
Molt de compte perquè un gran terratrèmol podria assolar Canàries | Getty Images, Getty Images Signature

«Si considerem la sismicitat de l'arxipèlag canari en els últims 475 anys, les probabilitats que passi un terratrèmol d'intensitat igual o superior a VII a les Canàries en els propers 50 i 100 anys són del 52% i 81%, respectivament», informen.

El mapa que difonen a Facebook, «mostra l'acceleració pic del terreny (PGA) per a un període de retorn de 475 anys reflecteix la perillositat sísmica a Espanya. Ministeri de Foment (2012), Actualització de mapes de perillositat sísmica d'Espanya 2012».

Cal ressenyar que les zones de l'est d'Andalusia i Múrcia són aquelles que presenten un risc més alt que patim un terratrèmol als propers 100 anys. Per a això, l'Institut Vulcanològic de Canàries ha fet servir la famosa escala Mercalli, la qual interpreta el tipus d'intensitat del tremolor provocat pel terratrèmol.

Per al proper segle al nostre país, aquests experts preveuen que la intensitat sigui de VII. Estem parlant de cinc nivells per sota d'una «destrucció total», tot i que una intensitat sísmica de VII a escala Mercalli pot generar danys notables en estructures pobrament construïdes. Finalment, cal referir-se a aquesta escala com una que no mesura l'energia alliberada pel terratrèmol mateix, cosa que sí que fa l'escala de Richter.