El cost de la vida cada cop és més alt i molts treballadors han d'apanyar-se-les per poder arribar a final de mes. La veritat és que és difícil que el sou de la feina ens rendeixi adequadament amb les despeses que tenim en el nostre dia a dia. Especialment, amb algun tipus de feines no gaire ben remunerades és força complicat estalviar uns diners cada mes per anar-se'n uns dies de vacances en el període estival.
El cas és que volem posar sobre la taula com, amb certa dedicació i afany, es pot posar en pràctica una regla que no és cap altra que la del 50-30-20. Estem parlant d'una regla que intenta ajustar el pressupost que tenim cada mes i que puguem dedicar una certa part a despeses imprevistes i una altra, als 'capritxos'.
La regla que recomanen molts experts per estalviar a final de mes
La veritat és que encara que sembli impossible, aquesta regla es pot dur a terme, i podràs estalviar més del que creus, encara que no cobris un sou massa alt. Aquesta coneguda regla la va popularitzar la senadora estatunidenca experta en dret d'insolvències, Elizabeth Warren.
A més, la seva filla va ser una altra de les propulsores d'aquesta regla que Elizabeth va donar forma a un llibre conegut com a All your worth: the ultimate lifetime money plan. Si ens posem a aprofundir en aquesta idea d'estalvi, a priori sembla que és ben senzilla.
El que hem de plantejar és dividir el nostre pressupost cada mes en tres sectors. El primer dels sectors seria dedicar la meitat del pressupost per a despeses essencials. De l'altra meitat que ens quedaria, un 30 % seria per a lleure i capritxos i l'altre 20 % es destinaria a l'estalvi.
Descobreix com pots fer efectiva la regla del 50-30-20
Per al BBVA, «per pal·liar la sensació de perdre poder adquisitiu» és clau fer dues coses cada mes. En primer terme, «descomptar el percentatge d'estalvi només rebre la nòmina». Aquest descompte és necessari, més enllà del que acostuma a ser més freqüent. Només has de treure les despeses i els ingressos i introduir a la guardiola el restant. Amb tot, podem iniciar des de la quantitat real amb què haurem d'afrontar el mes en qüestió.
Més tard, haurem d'ingressar aquest 20 % en un compte diferent del que fem servir en el dia a dia. «Així es veurà com, mes a mes, la quantitat d'aquest compte creix amb els diners ingressats més els interessos».
I prèviament a executar la regla, cal calcular allò que tenim al mes disponible. Estem parlant de la nòmina, si treballes per compte d'altri, i si ets autònom, el que tems després de treure les despeses d'activitat professional i els impostos. Un cop tinguis la llista de les despeses, ja pots quadrar millor aquesta regla del 50-30-20.
Els experts recomanen fixar-se «metes financeres»
Aquestes despeses bàsiques solen ser d'alimentació, educació, transport, pagament de la hipoteca o lloguer i les despeses de subministraments. A més, no hi pot faltar el vestit i el calçat.
Després, trobem el 30 % per a despeses prescindibles o pròpies de ser reduïdes. Ens estem referint a anar al cinema, sopar a algun restaurant, anar al teatre o a un partit de futbol. L'únic que hem de fer és ajustar, com més puguem, totes aquestes despeses. Aquí tenim el que de veritat estem estalviant.
Sobre aquest pla d'ajust, la plataforma d'estalvi Raisin recomana que sempre cal «establir metes financeres». A més, cal recordar que sempre és aconsellable «revisar i ajustar cada cert temps el pressupost, segons varien les despeses i els ingressos».