Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una dona d'esquena a la platja i un cercle amb el mapa de temperatures de l'AEMET del divendres 6 d'octubre de 2023

«Extraordinari»: L'AEMET avisa què podria passar amb les temperatures a Espanya

La calor de les darreres jornades és inusual per a aquesta època de l'any

L'intensa calor de les darreres jornades no ha passat desapercebuda per a ningú, i encara menys per a l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Aquest organisme ja té posada la vista en el futur i adverteix d'una cosa «extraordinària» que pot passar amb les temperatures.

Els valors tèrmics que es registren des de finals de setembre són inusuals. De fet són més propis del mes d'agost que de la tardor. I és que, des que hi va haver el canvi d'estació, gairebé no hi va haver caiguda dels termòmetres, i molt menys precipitacions.

Per això, des de l' AEMET indiquen que «la situació d'altes temperatures que està vivint Espanya aquests dies» surt del normal. Concretament ho qualifiquen d'«extraordinari». Al seu compte de la xarxa social X asseguren que «ja són sis els rècords de dies càlids consecutius», que anirien des del 28 de setembre al 4 d'octubre.

Però aquest escenari es podria ampliar en el temps unes quantes jornades més. «Amb els pronòstics actuals podrien ser fins a setze dies consecutius», admeten sorpresos.

Una dona passant molta calor per Sevilla amb un ventall
Es preveu batre uns quants rècords de temperatures durant els pròxims dies | Europa Press

Aclareixen també que es tracta d'«un pronòstic i hi ha incertesa sobre això». Per tant, no està del tot garantit que passi això. En qualsevol cas, el simple fet que es contempli aquesta possibilitat ja dona mostres de la transcendència que això té.

Expliquen que la possibilitat que «els models matemàtics de predicció del temps contemplin aquesta opció» ja és «una cosa sense precedents». Sí, perquè se superaria els rècords diaris d'altes temperatures durant més d'una quinzena.

Sense oblidar-nos que estem a la tardor i molts ja havien deixat l'estiu aparcat fa unes quantes setmanes. Sobretot després de la inestabilitat que es va produir les primeres setmanes de setembre, amb pluges i descens tèrmic.

Els termòmetres arriben als nivells d'agost

A l'AEMET apunten que les temperatures d'aquests dies, així com les previstes, són pròpies de finals d'agost. No són precisament les més adequades per a aquestes dates, sostenen.

Expliquen que «sense ser especialment adverses», com passaria amb les onades de calor d'estiu, també presenten els seus inconvenients. I és que «aquest temps estable i sec incrementa el risc d´incendis i les condicions de sequera».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Fins quan durarà la calor?

La calor encara ens acompanyarà durant uns quants dies. De fet, entre divendres i dissabte es preveu que el mercuri toqui sostre. A més, és probable que al sud-oest peninsular s'assoleixin els 37 °C, superant els 30 °C a gran part d'Espanya.

A Extremadura, l'oest d'Andalusia, el sud de Galícia i les Canàries es marcaran els 35 °C, cosa que provocarà que hi hagi actius avisos taronges. Alhora, els pronòstics del portal eltiempo.es indiquen que a partir de la setmana que ve s'espera un descens dels valors tèrmics.

Amb vista al pont del Pilar, que se celebrarà el proper 12 d'octubre, encara hi ha molta incertesa. Tanmateix, allò que evidencien els mapes és que les temperatures seguiran per sobre del que és habitual per a aquestes dates.

D'altra banda, són molts els que es pregunten si serà una festivitat passada per aigua. No obstant això, resulta una mica arriscat donar una previsió avui dia. I és que alguns escenaris contemplen com una borrasca atlàntica es podria acostar per l'oest a mitjans de setmana.

El que no és tan evident és si s'acostarà prou a la Península per deixar precipitacions. Per tant, tenint en compte la incertesa, tot fa indicar que la nuvolositat seria més abundant al vessant atlàntic, on caurien pluges aïllades.

El model europeu, segons assenyalen en aquest portal, mostren com les precipitacions podrien estar per sobre del que és habitual. Sobretot a Galícia, Castella i Lleó i el nord d'Extremadura durant la setmana que ve. A més a més, al terç aquest peninsular i als arxipèlags preveuen menys pluja del normal.