Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una imatge d'un pare i un fill abraçant-se i uns bitllets d'euro al costat esquerre

Vols donar diners als teus fills? La quantitat que no pots donar sense avisar Hisenda

Hisenda t'obliga a pagar si la donació supera una certa quantitat

No és gens infreqüent que la gent doni diners als familiars, especialment en el cas de pares a fills. Són temps, en molts casos, de necessitat per a milers de famílies que no estan passant el seu millor moment econòmic, i per tant necessiten una petita empenta.

Les donacions entre pares i fills de vegades soluciona aquest tipus de problemes, però no ens hem de descuidar perquè ens podem endur un bon ensurt. Hisenda sempre està a l'aguait quan no complim els nostres deures fiscals. Per això, estigues atent al que t'explicarem avui.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

El cas és que aquestes donacions tenen unes càrregues fiscals per suportar i moltes vegades no sabem quants diners es poden rebre d'una donació sense que ho sàpiga Hisenda; un dubte que tenen gairebé totes aquelles persones que fan algun tipus de donació i que avui s'aclarirà.

Descobreix la quantitat que pots rebre d'una donació sense pagar cap impost

Hem de saber que hi ha una quantitat concreta a partir de la qual Hisenda et cobrarà impostos. Si no els pagues, t'exposes a rebre una multa, cosa que comporta un disgust per a la butxaca.

Cada cop que realitzem una donació del tipus que sigui, ens hem d'anar amb compte si sobrepassa certs límits marcats per Hisenda a través de l'Impost de Successions i Donacions.

Muntatge on apareix una senyora gran i una altra persona subjectant-li la mà ia la dreta una cartera amb bitllets
En les donacions de qualsevol tipus, Hisenda et pot cobrar impostos | Kzenon, grapix

Has de saber que aquestes transferències han d'estar incloses a la Declaració de la Renda corresponent. No t'oblidis de dur a terme aquest tràmit si has fet algun tipus de donació en aquest darrer any.

Cal assenyalar que les comunitats autònomes són les que gestionen aquest gravamen i fixaran quant han de pagar els contribuents en qüestió. Hem d'observar que en alguns casos hi ha bonificacions.

Si la donació és superior a 3.000 euros, hauràs d'informar a Hisenda

Però aquesta gestió cal fer-la igualment encara que no hagis de pagar cap tipus d'impost. Per això, Hisenda ha revelat que el límit de diners que es poden rebre d'una donació arriba a la quantitat de 3.000 €. Són els bancs i les caixes del país les que s'han de posar en contacte amb l'Agència Tributària.

Ho han de fer així per informar dels moviments que superin la quantitat esmentada prèviament. Si no arriba als 3.000 €, s'haurà de declarar igualment a la Declaració de la Renda, però no caldrà pagar res.

Muntatge amb una persona amb papers i una calculadora i el logotip de l'Agència Tributària
Recorda que has d'incloure les donacions a la Declaració de la Renda | Getty Images, Agencia Tributaria

Si et vols evitar problemes, omple el model 651 de l'Agència Tributària per evitar mals majors; un model que has de presentar tant sí com no al fer una donació.

Si no compleixes la llei, et caurà una sanció considerable per part d'Hisenda

De fet, estaràs obligat a fer-ho en un termini marcat de 30 dies hàbils des que es produeix aquesta transferència. L'acreditació de l'enviament també s'ha d'incloure a la Declaració de la Renda, això no ho has d'oblidar en cap cas.

Tots sabem que les donacions són una cosa comuna, però per si no t'havia quedat clar, ja saps quan hauràs de pagar impostos. Serà així si la donació supera aquesta quantitat de 3.000 €.

I no te'n descuidis, Hisenda sempre està pendent d'aquestes operacions i, tan bon punt aprecia una irregularitat, t'enviarà una multa a casa. Una sanció que no s'aprecia en aquests temps que corren, en què cal estrènyer-se el cinturó més que mai.