L'Agència Tributària és l'organisme encarregat de gestionar, recaptar i controlar els impostos al país. La seva principal funció és assegurar el compliment de les obligacions tributàries per part dels contribuents, així com aplicar les lleis fiscals establertes.
En altres paraules, Hisenda (com també se la coneix) és aquest incòmode organisme amb què cal rendir comptes en algun moment. I és, a través de l'IRPF, com es recaptaran els diners de la teva nòmina o factura.
Amb l'IRPF, els contribuents han de declarar els seus ingressos anuals i aplicar les deduccions i reduccions establertes per la legislació fiscal. En funció de quin sigui el teu sou, l'AEAT aplica retencions.
Hi ha sis trams que comencen des del 19%
La retenció per trams és una eina que utilitza Hisenda per assegurar una recaptació proporcional i equitativa, es considera que està ajustada a la capacitat contributiva de cada persona. Aquests trams progressius reflecteixen la idea que els que guanyen més poden assumir un percentatge més gran de la seva renda.
Al primer tram, que abasta ingressos des de 0 euros fins a 12.450 euros, s'aplicarà una retenció del 19%. Aquest percentatge s'incrementa al segon tram, que va des de 12.450 euros fins a 20.200 euros, on la retenció arriba al 24%.
Al tercer tram, que comprèn ingressos entre 20.200 euros i 35.200 euros, els contribuents hauran d'abonar el 30% de la seva renda com a IRPF. A mesura que els ingressos augmenten, el quart tram, que va des de 35.200 fins a 60.000 euros, presenta una retenció del 37%.
El cinquè tram, aplicable a ingressos a partir de 60.000 euros, imposa una retenció del 45%. Finalment, per als contribuents amb rendes superiors a 300.000 euros, el sisè tram estableix la retenció més alta i arriba al 47% d'IRPF.
Aquestes escales proporcionen un marc referencial perquè els contribuents estimin les retencions. Aquestes seran aplicables als ingressos i faciliten el compliment de les obligacions tributàries durant la campanya de l'IRPF el 2023.
En cap cas em podria deslliurar de presentar la Renda?
La declaració de la Renda és una de les vies principals per la qual Hisenda podrà recaptar els teus diners; també ho fa amb el percentatge de la teva nòmina o sou. Però no hi ha cap manera de no haver de presentar la Renda?
A la campanya de la Renda 2022 es van implementar canvis significatius als llindars d'obligatorietat per presentar la declaració. Això va ser així especialment per a aquells contribuents que reben ingressos de dues o més fonts pagadores.
Fins aleshores, els treballadors amb ingressos inferiors a 22.000 euros anuals, en una sola font d'ingressos, estaven exempts de presentar la declaració. Tot i això, els contribuents que hagin percebut ingressos superiors a 14.000 euros provinents, de dues o més fonts durant l'any fiscal, estan obligats a presentar-la.
Tot i això, una modificació rellevant va entrar en vigència a partir de l'1 de gener de 2023. Afavoreix aquells contribuents que reben ingressos de dos o més pagadors. El Govern va anunciar un augment en el llindar d'obligatorietat i va elevar la xifra de 14.000 a 15.000 euros de salari brut anual.
Aquesta elevació del llindar respon a la necessitat d'ajustar les obligacions fiscals als canvis econòmics. D'aquesta manera, es busca garantir una captació més gran d'ingressos tributaris.