Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de dos policies d'esquena amb una rodona de bitllets d'euro

La Policia Nacional alerta d'una nova estafa per robar-te: «Volen enganyar-te»

Ves amb compte amb aquesta creixent estafa que alarma la policia

En els darrers anys, les estafes no paren de créixer al nostre país. Per això, cal estar molt atents per no caure a les urpes d'aquells que volen robar-nos tots els diners.

Per això, és freqüent que la Policia Nacional ens alerti cada cert temps a les seves xarxes socials de les diferents estafes que hi ha avui dia. Moltes rauen en suplantacions d'empreses, institucions o entitats que fan més fàcil l'estafa, aprofitant-se de la innocència de la gent.

Tant la Guàrdia Civil com la Policia Nacional sempre estan a l'aguait d'aquestes estafes, com la del 'phishing' que hem conegut fa uns dies. I en aquest cas ha estat la Policia Nacional la que llançava un missatge de pes a Twitter. Així, informava tots els seus seguidors d'una nova estafa en què havien caigut milers de ciutadans.

Estigues alerta perquè la Policia denuncia una nova estafa de suplantació per e-mail

«Has rebut aquest missatge? Doncs compte perquè volen enganyar-te. Es fan passar per nosaltres. Si t'arriba aquest missatge, envia'l directament a la paperera». Així deia el missatge de Twitter de la Policia en què es pot veure una imatge amb una cita, i en què adverteixen la persona a qui va dirigida com a demandat.

De fet, aquesta estafa rau en el fet que citen la víctima que té l'obligació de comparèixer per certs càrrecs de robatori agreujat. Aquesta persona la citen a una hora i un dia particular per intentar que aquest missatge sigui més creïble.

Muntatge de les mans d'una persona utilitzant un mòbil i les lletres de Policia Nacional d'un cotxe
Compte amb els correus que t'arriben al telèfon mòbil perquè poden ser maliciosos | Europa Press, Getty Images

A més, disposen de diversos 'links' perquè t'informis més del que ha passat i del requeriment que tenen de tu. El que desitgen és que punxis sobre la pàgina web 'policía.es' o l'enllaç d''App citació electrònic'. Com solen avisar en aquests casos, cal evitar punxar en aquests enllaços perquè poden acabar robant-te tot.

Molt de compte perquè podries caure al parany i perdre tots els teus diners

Si ho fas sense adonar-te del risc que corres, et dirigeixen a una web. I allà es descarregarà automàticament al dispositiu un fitxer .zip. La veritat és que aquest fitxer comporta un programari maliciós que ha estat ocultat prèviament per poder entrar al teu dispositiu en qüestió.

La Policia Nacional et deixa ben clar a les xarxes socials que no has de fer cas en cap moment a aquest correu. A més a més, ofereix a tots els seus seguidors de Twitter diversos consells, com no punxar en aquells enllaços que venen de fonts no fiables. Alhora, cal evitar donar certa informació sensible en aquests webs.

Muntatge d'un noi estirat al sofà amb auriculars i usant l'ordinador, i una rodona amb un lladre a dins
Estigues alerta perquè pot arribar-te un correu que podria arruïnar-te la vida | Getty Images

Segueix les recomanacions dels cossos i les forces de seguretat de l'Estat

Així, abans que puguem llegir qualsevol tipus de missatge d'aquesta mena, aquesta protecció farà que tots els missatges quedin bloquejats abans d'arribar a la nostra safata d'entrada.

Llavors, la Policia Nacional ha exposat a través de la Unitat Central de Ciberdelinqüència que podem reconèixer aquest tipus de frau i estafes per diversos motius. I el primer és que els correus electrònics en qüestió solen estar ple de faltes ortogràfiques i errors gramaticals o de redacció.

Si pel que fos, encara tens algun dubte que es pugui tractar o no d'un correu real, posa't en contacte ràpidament amb la Policia. I és que et donarà amb tota seguretat el veredicte final i estaràs fora de perill de caure al parany.