Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Casetes de fusta amb fletxa vermella cap avall i persona subjectant clau de fons

Els experts ja avancen quan baixaran les hipoteques a tipus variable a Espanya

Encara caldrà esperar un temps fins que els tipus ens concedeixin un respir

Acabem de conèixer la notícia que esperaven milions de ciutadans; molts es pregunten quan deixaran de pujar les hipoteques a tipus variable. Una sèrie d'experts ens aclareixen les dates.

Al llarg del darrer any, les quotes dels préstecs hipotecaris s'han encarit de manera considerable. En gran part, això és motivat per les mesures adoptades pel Banc Central Europeu; per contenir la inflació van decidir augmentar els tipus d'interès.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Aquesta pujada també ha repercutit sobre l'euríbor, l'índex que es pren com a referència a les hipoteques variables. Després del lleuger descens de l'agost, al setembre va tornar a patir un nou increment fins a situar-se al 4,149%.

Tant els que assumeixen un préstec d'aquestes característiques com els que tenen previst comprar un habitatge estan molt atents al mercat. Després d'un any i mig d'increments encara veuen molt llunyà qualsevol símptoma de millora.

Muntatge amb una factura, unes claus, una casa en miniatura i una mà subjectant diversos bitllets de 50 euros
Els analistes preveuen millores a partir del 2024 | Getty Images

Els principals perjudicats per tot això han estat els que compten amb una hipoteca a tipus variable. Una mica més tranquils respiren les persones amb hipoteca a tipus fix, ja que el seu interès roman immòbil, sense variacions.

Què passarà amb les hipoteques variables

Ens trobem davant d'un període d'incertesa. Tot queda condicionat a les mesures que adopti el Banc Central Europeu respecte dels tipus d'interès. Els augments constants d'aquest índex es van plantejar amb la intenció de contenir les alces de la inflació.

Però, de moment, no han donat el resultat esperat. En qualsevol cas, alguns experts ja comencen a veure la llum al final del túnel, publica El Periódico de España,i preveu millores a partir del proper any.

L'euríbor es mantindrà estabilitzat

Tot i això, també deixen entreveure que l'euríbor no tornarà als nivells d'abans. És més que probable que segueixi durant un llarg període al voltant del 4%. Això farà que ens oblidem completament d'aquests percentatges negatius que hi havia fins fa ben poc.

Des de Bankinter asseguraven fa unes setmanes que l'índex que es pren com a referència a les hipoteques superaria el 3% fins al 2025. Els analistes del banc pronostiquen un descens dels preus del 5% fins al 2024, amb l'euríbor tancant l'any per sobre del 4%.

Muntatge d'una persona signant una hipoteca i rodona amb bitllets d'euro
Descarten que l'euríbor torni a les condicions de fa un any i mig | Photobyphotoboy

Els analistes de la plataforma immobiliària Housfy tenen una opinió molt semblant, coincideixen que a partir del 2024 es començarà a apreciar aquesta caiguda de l'índex. Segons la seva opinió, tocarà sostre al final d'aquest exercici en situar-se al 4,5%.

Anirà disminuint de manera gradual fins a assolir un mínim del 2,2% el 2025. Per la seva banda, la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) estableix la mitjana anual de l'euríbor al 4,25% per al 2023. El proper any, per la seva banda, es reduirà fins al 4%.

Els experts tenen clar que en qüestió d'uns mesos la situació començarà a millorar per als hipotecats, però encara caldrà esperar un temps. Insisteixen que els nivells negatius es poden donar per descartats.

Hipoteques variables a tenir en compte

Si busques una hipoteca variable, has d'analitzar les diferents propostes que t'ofereixi el mercat. Ha de ser una decisió molt meditada, que no es pot prendre sense un estudi previ. Entre les opcions disponibles trobàvem recentment la Hipoteca variable d'Unicaja. Es presentava amb un interès d'euríbor +0,45% TIN, amb un termini d'amortització de 30 anys i la vinculació de cinc productes.

Una altra alternativa arribava de la mà d'Evo Banco amb la Hipoteca Intel·ligent Variable. Si escau, era d'interès d'euríbor +0,48%, amb un període de 30 anys i dos productes associats. Per part seva, Kutxabank arribava a l'euríbor +0,49%, a 30 anys i tres productes vinculats.