Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´oficina del SEPE amb mà amb bitllets

Si t'has quedat sense feina, el SEPE té un avís que hauries de llegir immediatament

El SEPE t'ofereix el millor consell si estàs a l'atur

No perdis de vista la informació que t'explicarem si t'has quedat en una situació de desocupació en els darrers temps. Sens dubte, és un moment complicat que han de patir aquells treballadors que es queden sense un lloc de treball i amb tot allò que comporta.

Un revés que s'intenta pal·liar buscant una nova feina, però mentre arriba, el Govern veu bé donar un cop de mà a tota aquesta gent aturada. I és que l'Estat està per ajudar aquest tipus de persones que s'han quedat amb una mà al davant i una altra al darrere. Per tant, l'aturat pot accedir a algunes prestacions.

L'important avís llançat pel SEPE per aquells que es queden a l'atur

Estem parlant de sol·licitar l'atur, o bé el subsidi per insuficiència de cotització. En aquest primer cas, si parlem de l'atur amb un mínim d'un any cotitzat, es pot demanar la prestació de quatre mesos.

Si ens centrem en el subsidi, cal cotitzar sis mesos com a mínim i tenir càrregues familiars. Així, es podran percebre 480 € durant 21 mesos. Posant les dades sobre la taula, podria ser més atractiu el subsidi que no pas l'atur, però el Servei Públic d'Ocupació Estatal ens explica que no és així.

Muntatge d'una mestressa de casa cansada sobre el taulell al costat d'una imatge de diners
Si estàs actualment a l'atur, coneix la manera d'obtenir la millor prestació | Getty Images

A més,tots sabem que el SEPE disposa de tres tipus de prestacions. Parlem de la contributiva (l'atur), els subsidis ordinaris i els ajuts, com la Renda Activa d'Inserció i el Subsidi Extraordinari per Atur (SED).

El SEPE deixa clar que és millor cobrar l'atur que no pas un subsidi

Així, segons quant hagi cotitzat la persona en qüestió, podrà rebre una o diverses prestacions en aquest cas. Quan una persona es queda a l'atur, pot demanar la prestació contributiva, la qual s'allarga en el temps segons les cotitzacions dels darrers sis anys i pot arribar a durar de quatre mesos fins a dos anys.

En els primers sis mesos es cobrarà el 70% de la base reguladora i un 60% a partir que comenci el setè mes. Concretament, serà així des del dia 181. Cal ressenyar que el mínim a cobrar d'atur aquest any és de 560 € sense fills i 749 € amb fills a càrrec.

Oficina d'ocupació del SEPE
El SEPE posa de manifest perquè és més aconsellable cobrar l'atur que un subsidi | Europa Press

D'altra banda, si esgotem aquesta prestació, no podem demanar la del subsidi d'insuficiència de cotització. Però sí que podem accedir a altres subsidis ordinaris com l'ajuda familiar de sis mesos, si bé se'n pot prorrogar 30 més. Quan aquesta toqui el final, també es podrien sol·licitar les ajudes de la RAI i el SED.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Si es cotitza el mínim requerit, podrà cobrar l'atur, però no serà igual amb els subsidis

Sobre el subsidi per insuficiència de cotització, parlem del 80 % de l'IPREM vigent. Amb tot, el 2023 ens referim a 480 € al mes. Pel que fa a la durada, es pot allargar fins a 21 vegades quan s'esgoti i no es podrà sol·licitar cap ajut més. De fet, es podrà demanar alguna ajuda extraordinària si es compleixen els requisits.

En un altre ordre de coses, el Servei Públic d'Ocupació Estatal exposa que sempre que es cotitzi el mínim requerit, el treballador aturat podrà cobrar l'atur, però cal tenir clar que no serà igual amb els subsidis. El motiu no és altre que aquest tipus de prestacions són ajuts assistencials per a persones amb baixos ingressos.

Així que, si es vol cobrar un subsidi, s'ha de guanyar menys del 75% del Salari Mínim Interprofessional. Recordem que el 2023 està fixat en 810 € al mes aquest percentatge. I això sí, en cas que cobrem més de la quantitat esmentada, no es podrà sol·licitar aquest ajut al SEPE.