Els consumidors estan molt enfadats i no n'hi ha per menys. Molts usuaris han d'esperar entre dues i tres setmanes per aconseguir cita al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE, per les seves sigles en espanyol). Tanmateix, no en són els únics endarreriments, per exemple, per renovar el DNI pots trigar almenys dos mesos per obtenir-hi una cita i per a la Seguretat Social, fins i tot tres mesos.
Els endarreriments a l'administració cada cop són més freqüents i estan acabant amb la paciència de la ciutadania. Les organitzacions de consumidors manifesten que els usuaris estan desesperats davant d'aquesta situació.
Problemes per aconseguir cita per als tràmits de la Seguretat Social
Després de la pandèmia, les esperes per aconseguir-hi cita no han donat treva. El balanç anual de 2022 publicat pel del Defensor del Poble assenyala importants dificultats per obtenir cita a la Seguretat Social.
També assenyalen en aquest balanç que persisteixen les queixes quant a la dificultat de posar-se en contacte amb l'administració. A més, afegeixen la impossibilitat d'obtenir cita al SEPE, però aquest no és l'únic tràmit que rep la crítica dels usuaris.
Per sol·licitar el DNI, els usuaris han d'esperar més de dos mesos per obtenir-hi una cita. Hi ha més de 95 unitats de documentació repartides entre més de 50 capitals de província. En més de la meitat, donen la cita per al cap de dos mesos, el màxim temps d'espera que permet el sistema.
La manca de personal, la causa principal
Al SEPE, hi ha manca de personal. Molts usuaris ja han denunciat aquesta situació, fins i tot moltes organitzacions sindicals com ara Comissions Obreres (CCOO). Josetxo Gándara, responsable d'acció sindical de CCOO al Ministeri de Treball, apunta que la situació és insostenible. «Nosaltres donem ara una falsa sensació de qualitat i d'atenció, però ho tenim tot agafat amb pinces. Hauríem de tenir 10.500 efectius i ho vam aguantar per sota dels 8.000», assenyala Gándara.
Les organitzacions no paren de queixar-se
És una dada que afirma Facua i que cada dia afecta més de 50.000 persones a Espanya. Tot i això, els problemes afecten també els Ministeris d'Educació i Formació Professional, Hisenda i Funció Pública. A més dels Ministeris d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Justícia i Interior, segons l'informe de l'OGP.
En aquesta anàlisi, van detectar que en aquests tràmits no hi havia disponibilitat per aconseguir reservar cita. Els Ministeris d'Interior, Justícia, Seguretat Social i Migracions no van tenir disponibilitat de cita per a cap tipus de tràmit durant alguns mesos. Destaca per sobre de la resta el Ministeri de Justícia, ja que en cap mes no hi va tenir disponibilitat. A més, s'alça amb la mitjana d'espera més elevada per als tràmits amb disponibilitat de cita: 15 dies.
Les declaracions del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Madrid (ICOGAM) són clares i manifesten el següent: «Si això continua així, arribarà el moment en què hàgim de crear la cita prèvia a la cita». Fins i tot, UGT, CCOO i CSIF, intueixen que aquest escenari no millorarà. El portaveu d'UGT, Martín Lanzas, sosté que «el problema de gestió ha estat sempre predictible i ho hem denunciat durant anys. En cap moment l'administració no pot dir que no conegués les dates de jubilació dels treballadors».
A tot això, se li suma el problema del desbordament quant a les trucades telefòniques. El darrer mes de gener s'hi van atendre 32.696 trucades, però la dada més significant és que 561.388 trucades no s'hi van respondre. El sindicat d'UGT indica que, a aquest ritme, al final de l'any hi haurà 6,7 milions de trucades desbordades i desateses.