Àlex Arenas, el catedràtic de Física de la URV

Catalunya, al límit: un expert demana una «aturada en sec» abans de Setmana Santa

El doctor en Física no creu que es pugui salvar la Setmana Santa sense perjudicar la temporada d'estiu

La Setmana Santa continua sent una gran preocupació pels experts sanitaris, ja que gran part d’ells preveu una quarta onada al país després dels dies de festivitat. El doctor en Física de la Universitat Rovira i Virgili, Àlex Arenas, s’ha sumat al moviment d’experts que conclou que el millor per aquestes festes és endurir les restriccions i evitar al màxim possible qualsevol mena de mobilitat.

En aquest moment les decisions dels governs autonòmics estan en el punt de mira, tenint en primera posició a Madrid i la seva arribada de turistes europeus. La Comunitat continua sent la més afectada pel virus i no sembla que les dades es vagin a estabilitzar en els propers dies.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Arenas afirma que cal «frenar en sec» per detenir la transmissió del virus

Àlex Arenas, doctor en Física, ha assegurat que cal limitar la mobilització per Setmana Santa per no duplicar la mortalitat al país, que en aquest moment se situa en el llindar de 500 persones i que podria augmentar fins als 1000 morts mensuals. Segons ha compartit amb el mitjà ‘El Món’, la pandèmia al país «ha entrat en situació d’ascens» i per això cal actuar abans que tot s’acabi de complicar.

Així, l’expert assegura que obrir les fronteres comarcals per autoritzar la mobilització a territoris com Catalunya és una mesura que s’ha de frenar des d’ara mateix, perquè si no les conseqüències podrien ser devastadores: «Molt em temo que la cosa no va bé, potser la Setmana Santa cal aprofitar per fer una aturada en sec i començar una mica més nets perquè qualsevol altra opció serà problemàtica». I és que un augment de casos ara dificultaria l’obertura de cara a la temporada estiuenca, ja que potser de cara a juny la pressió hospitalària és massa elevada per tornar a obrir els territoris.

Arenas afirma que la mobilització «no juga a favor» a l’hora de controlar el virus, i alhora es tracta d’una mesura «impossible de controlar»: «Si dones el senyal que es pot sortir, la gent surt i el perill augmenta; de fet augmenta visiblement, tenim dades que mostren què està passant i s’està embrutant molt el territori», assegura a ‘El Món’. El seu consell està clar: realitzar una «frenada en sec» que suposi «tornar enrere» i evitar que la variant britànica es continuï expandint: «Sabem que és bastant més transmissible, portarà més casos, que derivaran en un augment de morts al mes», ha explicat al citat mitjà.

Arenas recorda que aquesta Setmana Santa «ens juguem l’estiu»

El doctor en Física afirma que no s’ha de confiar en l'estacionalitat del virus, ja que tot i que l’estiu passat van tenir unes bones dades, altres països de clima tropical i càlid encara pateixen les fatals conseqüències de la Covid: «De moment, aquest factor no ha demostrat en cap cas que sigui rellevant en aquesta epidèmia, tenim països amb temperatures més càlides on el virus ha fet estralls en plena estacionalitat bona», explicava.  Així, recorda que relaxar les mesures ara significa més oportunitats per poder salvar l’estiu i l'economia del país.

D’aquesta manera, i negant alguns dels objectius dels polítics, Àlex Arenas assegura que «és evident que la Setmana Santa no la salvem com a tal» relaxant les restriccions, i en aquests dies «ens juguem l’estiu». «L'única estratègia és anar cap a una mitigació que s’acosti a la supressió per després passar a una situació de control de tests i més gent vacunada; com que això no està passant cal anar amb molt de compte», ha afirmat a ‘El Món’. La seva proposta és ferma: «Accions contundents» que limitin la mobilitat a Setmana Santa per així evitar que de cara a l’estiu comenci un nou període de restriccions «insostenibles» i «amb una economia molt tocada».