Fa a penes dues setmanes que el ministeri de Sanitat i els diferents consellers autonòmics pactaven unes restriccions concretes per a la Setmana Santa. Però aquest pla es va estudiar sempre a l'espera de com evoluciona la situació epidemiològica a Espanya. I és que actualment, el Govern ja ha admès que s'ha donat un canvi de tendència, que la incidència està tornant a pujar i que la quarta onada podria començar abans de l'esperat.
Davant aquest escenari, aquest dimecres a les quatre de la tarda es torna a reunir el Consell Interterritorial de Salut, amb la presència de la ministra Carolina Darias i els diferents consellers de Sanitat dels governs autonòmics. I es reuneixen amb la possibilitat sobre la taula d'endurir les actuals mesures. La mateixa Carolina Darias avançava el dilluns que el que s'estableix fins ara era «un acord de mínims» i que els governs autonòmics poden afegir «mesures més restrictives». A més llançava una idea clara: «Si la situació canvia molt, pot plantejar-se un altre acord».
I dins d'aquest acord, es podria plantejar una mesura que no estava prevista al principi i que suposaria un important canvi en l'actual estat d'alarma. El ministeri de Sanitat hauria plantejat a les comunitats, davant que es produeixi aquesta trobada, la possibilitat de permetre avançar el toc de queda a les 20.00 de l'activitat no essencial, segons recull el diari 'El Mundo'. Cal recordar que l'actual acord parlava d'establir el toc de queda a les 23 hores, a més d'altres mesures com la prohibició de les reunions de no convivents en domicilis o de la limitació a 4 persones a l'interior i 6 en l'exterior.
Hauria estat la mateixa ministra la que hauria trucat ahir a diversos consellers de comunitats presidides tant per PP com per PSOE, temptejant aquesta possibilitat. «Ens van trucar exclusivament per a temptejar-nos sobre avançar l'hora del toc de queda davant les dades preocupants que indiquen una quarta onada», haurien explicat al diari citat fonts d'una de les comunitats del PP.
Encara que aquesta decisió no seria de manera immediata, sinó un sondeig entre altres a aplicar. «És una de les coses que ens van comentar, però aquest toc de queda en concret no sortiria avui en el Consell Interterritorial», relaten des d'una de les comunitats socialistes. Fonts d'una altra comunitat afegeixen que se'ls va dir «que valoréssim i tractéssim avui en el Consell Interterritorial mesures més restrictives de cara a Setmana Santa. I ella va posar com a exemple que l'activitat no essencial operi fins a les 20 hores».
La contradicció del Govern amb aquesta mesura
De produir-se un canvi en el toc de queda, ens trobaríem novament davant un nou embolic jurídic i un possible conflicte amb alguna de les comunitats. I és que amb les condicions actuals de l'estat d'alarma el toc de queda està establert entre les 22 i les 6 hores, encara que permetent a les comunitats avançar una hora tant en el seu inici com en la seva final.
La seva aplicació a les 20 hores ja va ser un punt d'enfrontament entre Govern i comunitats fa algunes setmanes. Va ser Castella i Lleó la que va decidir unilateralment aplicar aquesta mesura en tot territori, que va estar vigent durant diverses setmanes, malgrat la negativa de l'executiu nacional.
La posició en aquests moments des de Sanitat era molt clara. L'estat d'alarma no permet avançar tant el toc de queda i és per això que va prendre la decisió de recórrer-lo davant la justícia. Aquesta li va acabar donant la raó, perquè el Suprem va obligar la Junta de Castella i Lleó a tornar al seu actual toc de queda a les deu de la nit.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]