Alfonso Basterra, devastat en conèixer la mort de la seva exdona a la presó

El cos de Rosario Porto ha aparegut penjat a la seva cel·la de la presó de Brieva

Primer pla de Alfonso Basterra, pare d'Assunta Basterra
Alfonso Basterra, enfonsat després de conèixer la mort de la seva exdona a la presó | CEDIDA

La mort de Rosario Porto ha sacsejat aquest dimecres l'actualitat nacional, però sobretot al seu exmarit Alfonso Basterra.

Dimecres al matí, després de confirmar fonts penitenciàries que havien trobat el cos de Rosario, la notícia va començar a córrer com la pólvora en tots els mitjans de comunicació, i per evitar que Alfonso conegués la notícia per aquests mitjans, funcionaris de la presó de Teixeiro, on es troba internat complint condemna per la mort de la seva filla, van traslladar-lo per comunicar-li els fets.

Alfonso Basterra sota vigilància

Segons ha recollit 'La voz de Galicia', no va caldre que li diguessin el que havia passat, ja que Alfonso s'ho va imaginar quan va ser traslladat pels funcionaris. «Què ha passat? No m'ho digueu. Rosario?» van ser les seves paraules. La situació per la qual estava passant Rosario des que va ser empresonada per ser còmplice de l'assassinat d'Asunta Basterra, feia preveure que aquest final podria arribar, ja que ja havia intentat suïcidar-se en altres quatre ocasions, com a mínim.

'La voz de Galicia' explica que, després de confirmar les seves sospites, Alfonso va començar a plorar i els responsables de la presó de Teixero van activar el programa de prevenció de suïcidis, assignant-li un pres de suport que el vigili per tal d'evitar que prengui la mateixa decisió que la seva exdona. Alfonso coneix bé el protocol perquè, fins ara, ell mateix era un pres de suport per a altres, però a partir d'ara passarà a tenir l'altre rol per precaució.

Aquest protocol inclou, a més del pres de suport, el seguiment de l'equip psicològic de la presó. A més, els funcionaris de la presó van haver de buidar la seva cel·la d'objectes que poguessin suposar un perill. El pla és un programa que s'estableix a les presons espanyoles com a mesura de prevenció, però en el cas d'Alfonso, després de set anys a la presó, no s'han intuït símptomes de suïcidi.

Tot i això, la mort de la seva exdona, que portava el mateix temps a la presó, podria provocar un canvi en la seva actitud i en el seu estat mental. 

Rosario Porto va intentar suïcidar-se diverses vegades

El cos sense vida de Rosario Porto va ser trobat el dimecres a la presó de Brieva, on havia de complir divuit anys de condemna per l'assassinat de la seva filla, Asunta, quan tenia dotze anys. Tant ella com el seu marit, complien la mateixa condemna pel crim, un dels més mediàtics del país: el Cas Asunta Basterra.

Rosario Porto ja havia intentat suïcidar-se en diverses ocasions, almenys quatre de les que es tingui constància. L'advocada, de cinquanta-un anys, patia una depressió que va acompanyar-la durant gairebé tota la seva vida i que es va agreujar després del crim, tal com informa 'La Razón'. «Els trastorns mentals greus provoquen en la persona que els pateix un nivell de sofriment que, en algunes ocasions, els malalts no consideren compatible amb la vida», explica la psicòloga sanitària Laura Baliñas, del Center Psicologia Clínica.

La psicòloga continua explicant que el suïcidi «no és una cosa comuna, ni és una relació causa-efecte amb el fet de patir-, però si és més habitual que en un altre tipus de problemes mentals». Afegeix que el suïcidi no és «producte d'una manera de ser, sinó d'estar», i que és «conseqüència d'un procés, i del moment d'aquest procés en el qual s'estigui vivint».

En el cas de Rosario, el fet d'haver comptat amb una bona educació, fins i tot en diverses universitats europees, i tenir una àmplia vida social no van ser suficient per posar remei al seu patiment.

Hi ha qui pensa que la seva depressió va poder haver-se agreujat amb el pas dels anys, especialment pels episodis de maltractaments que va viure amb el seu exmarit. La malaltia que patia també va afectar molt a la seva estabilitat, una malaltia autoimmune crònica que patia des de feia anys, el lupus eritematós sistèmic, i que li va impedir tenir fills biològics, raó per la qual van adoptar a Asunta quan ella tenia un any.

A més, després del crim, la seva condició psiquiàtrica es va anar deteriorant amb els anys tot i comptar amb l'ajuda de la presó d'A Lama, a Pontevedra, la primera on va estar internada. Durant els set anys que ha passat a la presó, Rosario ha estat sempre sota el Protocol de Prevenció de Suïcidis (PPS), que asseguren una vigilància exhaustiva, suport psicològic i tractament psiquiàtric.

Finalment, Rosario no va poder aguantar més el patiment, i després de set anys a la presó i diversos intents de suïcidi al llarg de la seva vida, la mare d'Asunta va decidir posar fi a la seva vida.


Comentaris

envia el comentari