El coronavirus és el malson interminable que ha irromput a la vida de tot el món. Durant aquests dos llargs anys, la pandèmia ha posat fi a la vida d'uns 5,6 milions de persones a escala mundial, segons dades de 'Statista'.
No hi ha dubte que la pandèmia ha canviat totalment la vida de la societat, adaptant-se a la ja assumida «nova normalitat».
Actualment, amb la variant Òmicron sembla que la pandèmia és a prop de convertir-se en endèmia i es comença a veure la llum al final del túnel. Malgrat tot el temps transcorregut i els nombrosos estudis que s'han fet sobre el SARS-CoV-2, encara hi ha moltes incògnites per determinar. Una d'elles, la resposta a la pregunta estrella: quin va ser l'origen del virus.
Les incògnites del laboratori de Wuhan
Els contagis per coronavirus augmenten cada dia i les especulacions sobre com es va originar el virus són moltes. Fins ara, però, només es coneix el lloc on va aparèixer: Wuhan.
Alguns experts han sol·licitat una investigació profunda a un dels laboratoris de Wuhan, acusat d'una possible fugida. El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el doctor Tedros, defensa aquesta postura de la possible fugida i reclama una anàlisi exhaustiva.
Alina Chan, la primera a destapar el possible origen de laboratori
La doctora Alina Chan, biòloga molecular de Harvard, va ser la primera experta que va assegurar que l'origen del coronavirus va ser en un laboratori. Les seves afirmacions van provocar amenaces de mort a la Xina, segons ha reconegut ella mateixa al programa 'Horitzonte'.
«Avui dia, la Xina insisteix que no van identificar cap cas de coronavirus abans del desembre. No volen que la gent pensi que el virus es va originar allà», va assenyalar Chan.
La Xina defensa constantment la postura que el virus prové d'un animal o de carn congelada. Tanmateix, la veritat és que, fins ara, no s'ha pogut trobar cap rastre animal amb un virus similar al SARS-CoV-2.
Per reforçar els seus arguments, Alina Chan ha aportat un document com a possible prova de l'origen de laboratori del virus. S'hi detalla que, a Wuhan, s'estaven fent experiments amb virus. «És més probable que aquest virus vingui d'un laboratori que no pas de la natura.
Abans de la pandèmia, els parents més propers del SARS-CoV-2 estaven sent manipulats a Wuhan. Per això, tot sembla apuntar a un origen de laboratori», sentenciava amb contundència la doctora.
Al seu torn, Alina Chan ha destacat les vegades que la Xina va descriure el coronavirus. En elles, ometia la seva característica més rellevant i és la qualitat de contagiositat extrema en humans. «És com descriure un unicorn i no esmentar-ne la banya», assenyalava la científica.
En aquest sentit, Alina Chan explica la manipulació de laboratori que existeix per fer-la més contagiosa que altres virus. «També sabem que aquests científics tenien un full de ruta per afegir una característica concreta que fa al SARS CoV-2 més transmissible que altres virus similars. Avui dia, no hi ha cap evidència concloent, però aquí hi ha gat amagat i tot, en definitiva, sembla apuntar a un origen de laboratori», ha conclòs.
Més d'una vegada, Alina Chan ha reconegut que se sent en perill després de les seves afirmacions sobre l'origen del coronavirus. De fet, té previst canviar-se el nom i desaparèixer per assegurar-se que ningú prendrà mesures en contra de la publicació del seu llibre, 'Viral: the search for the origin of COVID-19'.
L'OMS té quatre teories sobre l'origen del coronavirus
L'Organització Mundial de la Salut va publicar l'any passat un informe sobre l'origen de la COVID-19. L'estudi va ser el resultat de 28 dies de treball de camp d'experts a Wuhan (Xina) i va acabar concloent quatre teories sobre l'aparició del SARS-CoV-2 en humans.
L'informe aclareix que algunes teories són més probables que d'altres i puntualitza que, en totes, cal seguir investigant.
L'estudi considera molt probable que el coronavirus arribés a l'ésser humà a través d'un animal contagiat d'un virus molt semblant. En aquest sentit, és probable que arribés mitjançant un ratpenat o un pangolí, però no directament, sinó a través d'un o diversos animals intermedis.
Per contra, l'informe no va considerar la possibilitat d'un alliberament deliberat del coronavirus. No obstant això, un alliberament involuntari al laboratori sí que podria ser plausible per a l'OMS. «Encara que són estranys, els accidents són probables i diversos laboratoris del món treballen amb coronavirus», assenyala l'estudi.
Altres teories que sustenta l'OMS són la transmissió directa des d'un animal a l'home o el contagi a través del menjar alimentari.
Tot i això, encara no se sap la certesa de l'origen del coronavirus i, de moment, caldrà esperar per resoldre la gran incògnita.