Imatge de les tasques de rescat en l'allau de Suïssa

Un mort i tres ferits per una allau en una pista d’esquí de Suïssa

La tragèdia va tenir lloc dimarts a la tarda a la coneguda estació de Crans-Montana i fins ara només s’han pogut rescatar a 4 persones. Les altes temperatures estan al darrera de l'incident

Les allaus no paren de castigar la zona dels Alps aquest any i l’última tragèdia s’ha viscut a Suïssa, on aquest dimarts a la tarda una impressionant allau va atrapar 12 persones en una pista d’esquíde la coneguda estació de Crans-Montana, al sud del país, i, segons van informar les autoritat del país, hi ha una persona morta i tres ferits. 

Des de llavors, els equips de recat no han parat de treballar a la zona per intentar recuperar a les persones sepultades, ja que es creu que en total n'eren 12. Les últimes informacions, però, apunten a que potser no hi hauria més persones atrapades més enllà de les 4 afectades i s'han suspès, per ara, les tasques. 

La zona és molt freqüentada aquesta època de l’any per esquiadors vinguts de tot Europa però també de diferents parts del món. A més, moltes escoles de Suïssa es troben de vacances i nombroses famílies aprofiten l’ocasió per anar a esquiar, raó per la qual aquesta tragèdia ha commocionat a tot el territori. De fet, el proper cap de setmana aquesta estació acollirà les probes de la Copa del Món Femenina d’Esquí, que els organitzadors veuen amb preocupació pel risc d’allaus elevat per culpa de la meteorologia. 

Les altes temperatures, culpables de la tragèdia

Els Alps han patit nevades molt importants aquest 2019, deixant acumulacions d’entre 3 i 4 metres de neu nova. El problema ha arribat amb l’anticicló que afecta gran part d’Europa aquests dies, ja que ha fet pujar i molt les temperatures a les cotes altes, on les màximes són, inclús, positives. Això ha fet augmentar de forma alarmant el risc d’allaus, inclús a les zones controlades per les pistes d’esquí.

El tràgic allau de dimarts ha cobert una extensió de 300 o 400 metres situat a uns 3.000 metres d’altitud  i ha sorprès a tothom perquè ha tingut lloc en una zona, a priori, ben controlada pels responsables de les pistes d’esquí.