Imatge d'un poble ucraïnès en runes.

Un alt càrrec dels Estats Units envia una advertència sobre els plans de Rússia

Rússia tindria previst intensificar els seus atacs

Està a punt de complir-se dos mesos des que Rússia decidís envair Ucraïna. El conflicte s'està allargant més del previst inicialment per les tropes de Putin, que han hagut de variar la seva estratègia diverses vegades. I ara, la guerra està entrant en una nova fase amb l'entrada dels russos a la regió de Donbass, a l'est del país.

Els atacs s'han anat intensificant en aquest territori, i tot apunta que l'ofensiva de Moscou anirà a més durant els pròxims dies. Respecte a això, un alt funcionari del Pentàgon revela que les actuacions per part dels russos podrien endurir-se en qüestió d'hores.

Considera que el que fa Rússia a l'est d'Ucraïna és el «preludi» d'una cosa molt més greu. Aquest membre del departament de Defensa dels Estats Units, que prefereix guardar l'anonimat, avança els plans de Putin. Segons sembla, estarien incrementant les seves capacitats militars per afrontar una nova ofensiva.

De fet, les tropes de Moscou han incorporat les últimes hores dos grups tàctics de batalló addicionals. D'aquesta manera passen a comptar amb un total de 78 batallons.

Des del Regne Unit també s'han pronunciat sobre les intencions de Rússia i, com és habitual en ells, diàriament informen sobre la situació de la guerra a Ucraïna. Així, el departament de Defensa assenyala que «és probable que l'activitat aèria russa al nord del país es mantingui baixa des de la retirada del nord de Kíev».

Imatge d'un tanc rus.
Rússia intensifica els seus atacs sobre l'est d'Ucraïna | Europa Press

Però tot plegat fa pensar que hi haurà un viratge cap a l'est. «Els atacs russos a ciutats d'Ucraïna mostren la intenció de tractar d'interrompre el moviment de reforços i armament cap a l'est», destaquen. D'alguna manera intenten frenar el subministrament de material militar que reben les forces de Zelenski.

Tots aquests avisos per part d'Occident es produeixen mentre Rússia continua bombardejant l'est del país. I és que l'objectiu principal és aconseguir el control de la regió de Donbass.

Així mateix, el ministre de Relacions Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, va assenyalar que l'ofensiva entra en una «nova fase». D'aquesta manera, augura que suposarà «un moment molt important per a aquesta operació especial».

El seu homòleg a la cartera de Defensa va afegir que els militars de Moscou estan implementant un «pla d'alliberament» de Lugansk i Donetsk. Els darrers moviments realitzats des del Kremlin han tornat a posar en alerta la comunitat internacional. Així que, no es descarta un nou bloc de sancions per a Putin i el seu país, pretenent ser un nou cop per als dirigents russos.

Imatge d'un tanc i un edifici destruït pels bombardejos a Mariúpol
Els atacs són constants per part de les tropes de Putin | Europa Press

Rússia no facilita els corredors humanitaris

La tensió va en augment a Ucraïna, com admeten les autoritats locals. La situació és tan delicada que no van poder acordar corredors humanitaris amb Rússia per evacuar civils de Donbass, puix que consideren que no tenen prou garanties.

Un dels principals representants del Govern de Kíev, Mikhaïl Podoliak, admet que les negociacions amb Moscou estan pràcticament trencades. Sobretot pel continu setge que hi ha sobre Mariúpol i el repetit fracàs dels corredors.

Expliquen que l'ofensiva terrestre encara no ha començat, i que els bombardejos que estan patint són per una qüestió tàctica. Dins d'aquesta estratègia s'enquadren els quatre míssils que van caure aquest dilluns sobre Lviv, a l'oest del país. Tenien com a destinació centres logístics militars.

Rússia té clar que aquest punt és molt important per a Ucraïna. Com que és molt proper a les fronteres de la Unió Europea resulta transcendental per al subministrament d'armament procedent de l'OTAN. A més a més, en aquest atac van morir set civils i van resultar ferits altres onze.