La consellera de Salut, Alba Vergés, molt seriosa, al Parlament de Catalunya

El 78% de casos de Covid a Osona són de la soca britànica

La mitjana de presència d'aquesta variant és del 32% a tot Catalunya

La situació suscitada arran la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya preocupa davant l'ascens de la soca britànica del virus, coneguda tècnicament com a B.1.1.7. Aquesta variant, com la brasilera, s'escampa més ràpidament que la normal, tot i que, per al moment, no hi ha evidències que mostrin un augment del risc de mort. 

La comarca d'Osona, de fet, és un dels principals focus d'augment de la soca britànica, ja que aquesta suposa un 78% dels casos. Cal dir, però, que, afortunadament, la comarca manté la mateix tendència de baixa lenta que la resta del territori.

A Barcelona ciutat la presència de la soca britànica és del 32%, coincidint amb la mitjana de tot Catalunya. Aquesta, però, pujaria almenys fins al 40% si no fos pel poc volum de casos a les Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu i Aran. 

Dos possibles casos de la variant brasilera a Barcelona

La conselleria de Salut de la Generalitat ha detectat dos possibles casos de l'anomenada variant brasilera de Covid-19 a Catalunya, ha explicat aquest dimecres el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, en roda de premsa telemàtica.

«És només seqüenciació parcial, però té totes les mutacions, per això ho avancem; els microbiòlegs estan convençuts que és variant brasilera», ha afegit el secretari de Salut Pública.

Argimon no ha volgut detallar en quina regió sanitària s'han produït aquests contagis, que procedeixen d'un «clúster familiar o d'amistat d'unes sis persones» i que es van notificar aquest dimarts.

El secretari ha explicat que sembla que aquesta variant és més infecciosa i que no provoca, aparentment, casos més greus de la malaltia. No obstant això, ha advertit que la variant brasilera podria facilitar la reinfecció, és a dir, que persones que s'hagin infectat per altres variants podrien tornar a contreure-ho; Argimon ha recordat, no obstant això, que encara s'està estudiant la seqüenciació d'aquesta variant.

D'altra banda, la variant britànica de Covid-19 està «a un parell de setmanes» de superar en nombre de casos a la de Wuhan a Catalunya, ha dit Argimon: ara suposen prop del 32% dels casos després d'augmentar en les últimes setmanes, mentre que la variant de Wuhan va en recessió.

Argimon ha explicat que, amb aquestes dades, s'avançarà unes setmanes la previsió inicial d'un encreuament a mitjan març. En total, s'han detectat 4 variants de Covid-19 a Catalunya, entre la de Wuhan, la sud-africana, la brasilera i la britànica.