Esquí a l'Alta Ribagorça

L’Alta Ribagorça: natura i aventura

L’Alta Ribagorça és, sense cap mena de dubte, una de les destinacions més atractives, singulars i importants dels Països Catalans

Per la combinació d’un dels entorns naturals i paisatgístics més espectaculars del país, juntament amb l’importantíssim patrimoni material i immaterial que aglutina,  L’Alta Ribagorça és, sense cap mena de dubte, una de les destinacions més atractives, singulars i importants dels Països Catalans.

Patrimonis de la Humanitat, natura i aventura

Comarca d’alta muntanya, rierols i estanys nivals, l’Alta Ribagorça és, en tota la seva extensió, un paratge a descobrir a peu, a cavall, sobre els esquís o a través de l’oferta inacabable d’esports d’aventura; un marc incomparable de petits pobles medievals, esglésies romàniques i tradicions ancestrals.

Com arribar a l’Alta Ribagorça

Antic extrem nord-oriental del comtat de Ribagorça, la comarca pirinenca segueix geogràficament connectada a la seva germana de la Franja; una connexió que es tradueix en la carretera N-260, porta d’accés des de ponent.

Amb la resta del Principat, l’Alta Ribagorça es comunica a través de l’N-230, una carretera que paral·lelament a la Noguera Ribagorçana, travessa la comarca de sud a nord, des de la Noguera fins al túnel de Vielha a la Val d’Aran.

Mapa de la localització de l'Alta Ribagorça
Mapa de la localització de l'Alta Ribagorça | Viquipèdia

D’altra banda, l’L-500 travessa el centre de la comarca de sud a nord, connectant les principals poblacions, des del Pont de Suert fins a Caldes de Boí; mentre que les poblacions que escapen aquest eix, es comuniquen a través de pistes forestals o carreteres locals en condicions menys favorables.

En l’àmbit del transport públic, el Pont de Suert rep els principals autobusos intercomarcals i exerceix de centre del desplaçament als altres municipis de la comarca.

Quan anar a l’Alta Ribagorça

L’Alta Ribagorça és, per la seva espectacularitat natural i el seu patrimoni romànic, una comarca que no perd atractiu en cap moment de l’any. A més a més, els seus paisatges varien del blanc dels mesos més freds, al verd estival, aportant un valor afegit diferent a cada època de l’any.

Tot plegat doncs, una decisió que es pot prendre en funció de l’activitat que s’hi vulgui desenvolupar. Com a paradís dels esports d’aventura, els mesos més càlids seran millor opció, però els amants de la neu i l’esquí tindran l’hivern com a prioritat.

Esports d'Aventura a l'Alta Ribagorça
Es poden realitzar una gran varietat d'esports d'aventura a l'Alta Ribagorça | Turisme Alta Ribargorça

D’altra banda, els dies i setmanes pròxims al solstici d’estiu, esdevenen d’obligada visita per a tots aquells que vulguin viure la màgia ancestral de les falles del Pirineu, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Allotjar-se a l’Alta Ribagorça

El doble Patrimoni de la Humanitat conformat per les esglésies romàniques i les falles, juntament amb el parc nacional d’Aigüestortes i l’àmplia oferta d’esports d’aventura i neu, han convertit el paradís rural de l’Alta Ribagorça en una gran destinació turística.  

Com a tal, la comarca ofereix una gran varietat d’allotjaments de qualitat, que van des d’hotels i pensions, a refugis, càmpings i albergs; podent escollir a voluntat allò que més s'adeqüi a les nostres necessitats.

Gastronomia a l’Alta Ribagorça

Per la seva tradició ramadera, la carn de xai té una gran rellevància en la gastronomia ribagorçana; una cuina de muntanya que també s’elabora a base de bolets, peix de riu, i embotits com a elements principals; sense deixar de banda la mel, el porc, l’ànec, l’oca, la patata (anomenada trumfa) i la col.

Entre els seus plats tradicionals, destaquen el freginat, un plat fet a base de sang i fetge de xai amb una salsa agredolça de mel; el muscle de xai; l’escudella de carabassa; la col i trumfes amb suc de rosta; el civet de porc senglar i d’isard; els ous amb mel, o el confitat de porc amb faves tendres.

En l’àmbit dels embotits, destaca molt especialment la girella, un embotit a base de xai, arròs i cansalada; mentre que entre els derivats de la llet destaquen els formatges d’ovella com el Serrat i el Tupí, així com el brossat, un formatge fresc característic que s’elabora amb el xerigot resultant d’altres formatges.

D’altra banda, la gran relació de l’Alta Ribagorça amb l’aigua i el termalisme deriven en la producció de l’aigua envasada ‘Boí’; una aigua de mineralització feble, baixa en calci i amb un alt contingut en sílice que resulta de grans propietats beneficioses per a l’organisme.