Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de diversos rotllos de paper higiènic dins d'un cistell

L'alternativa al paper higiènic que fa servir cada vegada més gent: neteja assegurada

Sabies que el paper higiènic que fas servir cada dia podria estar perjudicant la teva salut i la del planeta?

Qui podria viure sense paper higiènic? Des de la seva invenció, ha passat a convertir-se en un element insubstituïble al nostre dia a dia. No obstant això, sabies que hi ha alternatives menys contaminants i encara més higièniques?

Va ser a la dècada de 1850 quan Joseph C. Gayetti, un home que patia problemes de morenes, va dissenyar un element útil per reduir els dolors, les molèsties i la inflamació associada.

[WhatsAppGroup]8[/WhatsAppGroup]

El públic general es va mostrar molt desconfiat. I encara que va costar alguns anys que la població finalment l'utilitzés dia a dia, a poc a poc es va convertir en un element bàsic en moltes llars.

No obstant això, hi ha diversos problemes associats al paper higiènic que fa que cada vegada més persones optin per alternatives diferents. I avui et volem parlar d'una proposta simple que tots tenim a casa. Vols descobrir quina és?

Quina alternativa és segura i efectiva al paper higiènic que tots tenim a casa?

El bidet consisteix en una pica petita amb una aixeta i un raig d'aigua que s'utilitza per a la higiene íntima. Encara que el seu ús no està gaire estès en alguns països, la veritat és que ofereix una sèrie d'avantatges davant del paper higiènic. Esdevé bàsicament l'alternativa més segura i efectiva.

Per exemple, ofereix una netedat més profunda i completa de la zona anal i genital. Això deu al fet que ajuda a eliminar les restes de femta i orina que poden quedar adherides a la pell i causar irritacions, infeccions o males olors.

Això no passa, però, amb el paper higiènic. De fet, poca gent sap que només és capaç d'arrossegar de manera superficial la brutícia i pot deixar residus que s'acumulen als plecs cutanis. Tot plegat incrementa el risc d'infeccions.

Foto d'un bidet
El bidet es converteix en una opció útil, neta i molt més econòmica | GETTY IMAGES

D'altra banda, el bidet es caracteritza per ser força més ecològic i sostenible que el paper higiènic. I és que, encara que es consumeix aigua, disminueix de manera notable el consum de paper i l'impacte ambiental que suposa la seva fabricació, transport i rebuig.

El paper higiènic requereix grans quantitats d'aigua, energia i arbres per a la seva producció, a més de generar residus sòlids i contaminar les aigües residuals amb substàncies químiques. En canvi, el bidet únicament consumeix una petita quantitat d'aigua per ús i no genera cap mena de malbaratament.

També es caracteritza per ser molt més econòmic i pràctic que el paper higiènic, ja que evita haver de comprar constantment rotllos de paper i emmagatzemar-los al bany. Mentre que el paper higiènic suposa una despesa recurrent que pot variar segons la qualitat, la quantitat i la marca del producte. Per la seva banda, el bidet només requereix una instal·lació inicial i un manteniment mínim.

Quins són els problemes associats al paper higiènic?

Com veiem, l'ús del paper higiènic està molt estès des de la seva introducció fa més d'un segle. Però, encara que el fem servir cada dia pensant que és una opció d'higiene adequada, en realitat podria estar causant-nos més problemes que beneficis.

I és que no es converteix en la manera més adequada ni higiènica de netejar la nostra zona íntima. De fet, podria acabar causant-nos seriosos problemes de salut, ja que no elimina completament les restes de femta i orina que queden a la pell. Això pot afavorir el creixement de bacteris i l'aparició d'infeccions com la cistitis, la vaginosi o la candidiasi.

Foto de rotllos de paper higiènic
No tothom coneix els perills de fer servir paper higiènic | GETTY IMAGES

A més, el frec del paper pot irritar i danyar la delicada mucosa anal i genital, causant dolor, sagnat o hemorroides.També contribueix a la desforestació i al canvi climàtic, ja que es talen milions d'arbres a l'any per produir-lo.

D'altra banda, la producció del paper higiènic també consumeix grans quantitats d'aigua i energia, necessàries en la fabricació i el transport i genera residus sòlids i líquids que contaminen el medi ambient.

Per tant, sens dubte, el més aconsellable seria optar directament per anar substituint el paper higiènic per altres opcions molt més adequades i ecològiques. I el bidet es converteix en una de les més reclamades.