Imatge de l'oficina de la seguretat social

La Seguretat Social ho adverteix: multes de milers d'euros als pensionistes

Si no compleixes certs requisits, pots rebre una multa

Molta atenció al que revelem sobre els pensionistes i les possibles sancions a què s'enfronten. Parlem en cas que rebin una prestació per jubilació, viduïtat, incapacitat o un altre motiu si no compleixen els requisits fixats. I és que aquests pensionistes s'exposen a una multa que pot superar els 100.000 euros.

Al nostre país, aquelles persones treballadores que es retiren poden sol·licitar una pensió de jubilació contributiva. Sigui quina sigui la pensió a rebre, cal complir unes normes perquè si els requisits no es compleixen et poden sancionar. Depèn en quin cas el càstig pot arribar a ser la retirada de la pensió.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Compte amb el que fas amb la pensió perquè pot acabar en multa

I és que queda clar que els pensionistes han d'informar de qualsevol mena de canvi a la Seguretat Social i especialment si depenen aquestes modificacions de la prestació a rebre. Les multes, en cas de no avisar la Seguretat Social, van des dels 60 als 187.515 euros. Segons com sigui de greu la infracció comesa.

Foto d'un home gran fent servir una tauleta.
Has d'avisar de tots els canvis a l'Administració | Getty Images

Pel que fa als canvis a notificar pels pensionistes, ho han de fer si es pateix alguna situació personal familiar o bancària de què aquest organisme no sigui coneixedor. Ho hauran de fer com a màxim en 30 dies. Només tindrà un mes per després de fer alguna d'aquestes modificacions, avisar la Seguretat Social. Alguns dels canvis són sobre la situació familiar, l'estat civil, un naixement o una defunció.

També s'haurà de notificar si hi ha canvis al domicili, sigui sobre la residència habitual o la fiscal. Pel que fa a la prestació de rendes del treball, cal avisar si es reconeix una altra pensió o prestació i una altra classe de rendes que rebi el pensionista.

Com fer els canvis a la Seguretat Social?

A més, a l'hora de començar una nova activitat laboral, els pensionistes que cobren una prestació han d'anunciar igualment la Seguretat Social.

Avisar és senzill i es pot accedir a la Seu Electrònica de la Seguretat Social o bé acudir de manera presencial a un Centre d'Atenció i Informació. Això sí, sempre que anem presencialment a aquest tipus de centres caldrà demanar cita prèvia.

Per acabar, tenim l'opció de trucar al 901 502 050 i registrar un formulari per modificar el domicili.

Foto persona mirant una papers i agafant un bolígraf
En cas de dubte sempre és recomanable acudir a la delegació de la Seguretat Social | GETTY IMAGES

Tipus de multes a pagar

En cas que no avisem a la Seguretat Social dels canvis esmentats estarem duent a terme infraccions lleus, greus o molt greus.

Totes les accions venen exposades al Reial Decret 5/2000 refós de la Llei sobre Infraccions i Sancions a l'Ordre Social.

Lleus

Quan no acudim el dia que es determini sense causa que es pugui justificar.

- Primer grau: multes entre 60 i 125 euros

- Segon grau: entre 126 i 310 euros

- Tercer grau: entre 311 i 625 euros

Per si no n'hi hagués prou, podríem perdre un mes de prestació en la primera ocasió. I fins i tot l'extinció de la pensió si hem reincidit fins a quatre vegades.

Foto d'uns bitllets de 20 i 50 euros.
Les multes poden superar els 100.000 euros | Getty Images

Greus

Un exemple seria no exposar la baixa a les prestacions quan es produeixi alguna de les situacions concretes de la suspensió o extinció del dret.

- Primer grau: entre 626 i 1.250 euros

- Segon grau: entre 1.251 i 3.125 euros

- Tercer grau: entre 3.126 i 6.250 euros

Molt greu

Parlem de fraus per aconseguir alguna prestació indeguda superior a la que ens toca. Aquestes infraccions també es classifiquen per graus.

- Primer grau: entre 6.251 i 25.000 euros

- Segon grau: entre 25.001 i 100.005 euros

- Tercer grau: entre 100.006 i 187.515 euros