Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Mare de Déu de la Candela de Valls

Decennals a deshora: les altres festes de Valls celebrades en dates poc habituals

Els anys 1811, 1886 o 1941 també es van viure unes festes extraordinàries en honor a la Mare de Déu de la Candela del tot inusuals

Mare de Déu de la Candela de Valls
Imatge de la Mare de Déu de la Candela en la tradicional professó | Cedida
 

Després de diversos mesos de neguit, tot sembla indicar que les properes Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls se celebraran l’any 2022 i no el 2021, tal com mana la tradició. Aquest canvi històric és propiciat per la crisi sanitària de la Covid-19, la manca de marge que hi ha hagut en la preparació de l’esdeveniment i les poques garanties que existeixen, a 6 mesos vista, per a poder desenvolupar, sense riscos, un  programa d’actes que preveu una assistència multitudinària en totes les propostes.

Per això, la notícia de l’ajornament de les Decennals durant un any ha causat força expectació a la capital de l’Alt Camp. La ciutat ha esperat durant 10 anys la celebració amb més magnificència de la dècada i ara, a les portes de conèixer el programa d’actes al complet, s’haurà d’esperar un any més. No obstant això, la decisió ha estat ben entesa i compartida entre la població, ja que per a molts preval la idea de poder celebrar les festes amb totes les garanties, en el format habitual i els paràmetres acostumats.

A més, el motiu pel qual canvia de dates el desenari de 2021 és una epidèmia, una de les causes més «tradicionals» en l’ajornament d’una festa popular d’aquestes característiques, juntament amb els conflictes bèl·lics i els anys de decadència econòmica. Alhora, el contratemps actual situa l’afer, com una ironia del destí, en l’origen de la devoció de la Mare de Déu de la Candela, una epidèmia de pesta que l’any 1348 delmava la població. Amb tots aquests avatars, sembla, doncs, que la història és cíclica i enguany ha tornat amb més força que mai per impartir una lliçó magistral.

Les Festes Decennals de 1811, al desembre

En aquest context, des de 1791 i ja fa més de dos segles, tots els anys acabats en 1 Valls ha celebrat de manera ininterrompuda les Festes Decennals. Ara bé, per diversos motius històrics no sempre s’ha fet en les dates acostumades, al voltant del 2 de febrer, ni en l’estructura tradicional articulada a través de la novena. El 1811, per exemple, amb motiu de ser en plena Guerra del Francès, les Festes Decennals es van traslladar al voltant de la data del 8 de desembre, festa de la Immaculada, una altra advocació mariana. 

També s’ha de tenir en compte que la fundació de les Decennals no exclou que la ciutat de Valls no implori la Mare de Déu en altres moments, com per al guariment del còlera els anys 1804, 1809, 1833, 1834, 1854, 1855, 1865, 1885 i 1911, o la febre groga el 1870.

Lluminàries de les Decennals
Les lluminàries de les Decennals de 1981 | Cedida

Les festes de 1886 i 1936

Així, l’any  1886, només cinc anys després de les últimes Festes Decennals, Valls va tornar a situar la Mare de Déu de la Candela al centre de la vida social i cultural per uns dies a causa de la superació d’una passa colèrica. El 13, 14 i 15 d’abril es van organitzar unes festes extraordinàries, talment a l’estil d’unes Decennals, en les quals no hi van faltar els oficis religiosos i la  professó multitudinària.

Un cas semblant es troba l’any  1936, en el 25è aniversari de la coronació canònica de la Mare de Déu de la Candela, duta a terme durant les festes de 1911. Només 5 mesos abans de l’esclat de la Guerra Civil, la capital de l’Alt Camp va organitzar festes solemnes per commemorar l’efemèride.

El decennari de 1941, de mínims

Tot just dos anys després que s’acabés la  Guerra Civil  espanyola, Valls va celebrar unes noves Festes Decennals, el 1941. L’esdeveniment, marcat fortament per la misèria d’aquella època i les privacions econòmiques, va diferenciar-se de les celebracions passades i ni la magnificència ni la sumptuositat van fer acte de presència als carrers de la capital de l’Alt Camp.

Així, les poques lluminàries i els excessos dissimulats van protagonitzar les primeres decennals franquistes. Només la certa opulència dels actes religiosos, amb un ofici en una església devastada i una professó multitudinària, van salvar el ritual metòdic de la celebració i la ciutat, en aquest sentit, va haver d’esperar una dècada per recuperar l’esplendor de la festa en tots els seus paràmetres.

Ofici de les Decennals
Imatge de l'Ofici de les Festes Decennals de 2011 | Cedida