L'associació de Celíacs de Catalunya ha impulsat una campanya per denunciar que l'administració posi en risc la salut dels celíacs

Els alumnes celíacs s'intoxiquen, cada setmana, als menjadors escolars catalans

L'Associació Celíacs de Catalunya ha impulsat la campanya #ChangeCeliaquia per posar fi a aquesta situació

L'Associació de Celíacs de Catalunya denuncia que els menjadors escolars no garanteixen un menú sense gluten per a les persones celíaques. Aquest és un dels motius pels quals l'associació ha denunciat que no està garantida la seguretat alimentària en ells. Segons ha exposat, les xifres indiquen que, de mitjana, cada setmana un alumne celíac s'intoxica a les escoles catalanes. «En total es posa en risc la salut de 30.000 infants celíacs i sensibles al gluten» explica en un comunicat.

Davant d'aquestes xifres, ha impulsat la campanya #ChangeCeliaquia que consisteix en una recollida de signatures per reclamar al Govern que compleixi les resolucions aprovades al Parlament l'any 2017 i 2018 en benefici del col·lectiu celíac.

Cada setmana s'intoxica un alumne celíac als menjadors

Al seu torn, ha manifestat que setmanalment ha de gestionar, com a mínim, una reclamació per intoxicació per ingesta de gluten als menjadors escolars, confirmant que no s'està executant la resolució aprovada el 2018 que garanteix que els centres educatius ofereixen un servei de menjador adequat per als alumnes que pateixen patologies relacionades amb el consum de gluten. També demostra que els protocols vigents en gestió del gluten no són suficients.

D'altra banda, reclama al Govern que compleixi amb la resolució aprovada el 2017 on s'exigeix un «sistema d'ajuts fiscals per a les persones celíaques», ja que els productes específics sense gluten «costen un 259% més» el que provoca que les persones celíaques acabin gasten «935 € més anuals per persona». També demana incrementar els recursos destinats al diagnòstic d'aquesta malaltia perquè «a Catalunya es tarda una mitjana de 7 anys en diagnosticar un adult celíac».

Finalment insisteix a incrementar els recursos destinats a la formació del sector de l'hoteleria i restauració perquè a Catalunya només el 3% dels establiments estan acreditats per l'Associació  assegurant que segueixen tots els protocols de seguretat en gestió del gluten.

També et pot interessar...