Imatge d'arxiu d'uns joves a classe escoltant el professor

Denuncien abusos en un dels centres d'ensenyança de més prestigi de Catalunya

Les denuncies també parlen d'un «maltractament psicològic reiterat i estructural»

Una vintena de testimonis denuncien al diari 'ARA' casos «d'assetjament sexual i abús de poder» a l'Institut del Teatre de Barcelona. El rotatiu publica aquest diumenge un ampli dossier amb testimonis d'alumnes que apunten que en els últims 30 anys hi ha hagut una sèrie de professors que «han abusat del seu poder davant dels estudiants amb comentaris humiliants i de caràcter sexual, fins i tot assetjant-los i en algun cas abusant-ne sexualment amb tocaments». El diari també parla d'un «maltractament psicològic reiterat i estructural» i d'una situació sense «fets aïllats» que afectaria una dotzena de professors però, sobretot Joan Ollé i, en diferent grau, Jorge Vera i Berty Tovías.

Segons explica el diari 'ARA', alguns dels episodis d'abusos passaven dins de les aules i d'altres, fora. L'Institut del Teatre afirma en l'article que no té denúncies formals d'assetjament, però admet que hi ha hagut actituds que no s'han sabut abordar durant molts anys.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La directora del centre opina sobre els fets

La direcció del centre argumenta a l'article que «l'Institut és un reflex de la societat» i que algunes de les actituds dels professors com Ollé, Tovías o Vera eren la manera de fer d'una generació passada. «S'ha treballat perquè cap alumne se sentís violentat, agredit o molest per les dinàmiques i metodologies d'aquests professors, però també de tota la resta», afirma la directora, Magda Puyo.

«L'Institut, com molts altres espais i comunitats, no ha estat prou atent a qüestions de caràcter sexual. En part perquè no teníem les eines. És molt difícil treballar en els dos pols, la víctima se sent víctima i l’assetjador no se sent assetjador», afirma Puyo en declaracions al diari 'ARA'. Segons ella, però, la majoria de situacions no passaven dins del centre, sinó fora.«Les relacions sexuals entre alumnes i professors passen i no es veuen com un problema, és una qüestió íntima. Només tinc dret a parlar de les conseqüències negatives que passin dins l'Institut», afirma.

Alguns professors admeten haver mantingut relacions «consentides» amb alumnes

L'article del rotatiu també inclou el testimoni d'Ollé, que encara és professor a l'Institut del Teatre, i que diu que no es dona «per al·ludit davant d'acusacions anònimes». A l'article, hi ha testimonis que l'acusen de fer comentaris vexatoris i humiliants cap a les estudiants, i d'intentar mantenir-hi relacions. El diari 'ARA' inclou paraules d'exalumnes que admeten que li tenien «terror» i afirma que algunes alumnes fins i tot van marxar per allunyar-se'n.

Per la seva banda, Jorge Vera diu que no es vol justificar i sempre ha actuat i parlat amb contingut sexual en el marc d'escenes. «Si un alumne diu que ho he dit fora d'escena, que em posi una denúncia i li donaré la raó. Si algú s'ha sentit ferit, em disculpo», afirma, afegint que ha mantingut «relacions consentides» amb alumnes. «Però abans l'IT era una acadèmia, no un ensenyament reglat. Evidentment ara no haurien de succeir coses que jo he fet, no ho negaré. He crescut i no estic d'acord amb certs comportaments», afirma.

Berty Tovías, a qui els alumnes consultats per l'ARA acusen de fer tocaments durant les classes i de generar situacions «incòmodes», afirma que mai ha rebut cap queixa, però que si hi ha hagut alguna situació així, ha estat «sense mala fe». «Si fa falta, ho lamento molt, però no tinc res a amagar», diu al rotatiu.