Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Amnistia Internacional demana l'alliberament dels Jordis, després del judici del procés

Amnistia Internacional esborra el seu últim comunicat contra la sentència als presos

Afirmava al seu web suís que la condemna a Sànchez i Cuixart «trepitja els seus drets a la llibertat d'expressió i reunió»

Amnistia Internacional demana l'alliberament dels Jordis, després del judici del procés
Amnistia Internacional demana l'alliberament dels Jordis, després del judici del procés | Cedida

Desapareix el crític comunicat d'Amnistia Internacional contra la sentència als presos catalans per l'1-O. «La condemna per sedició dels líders catalans Jordi Sànchez i Jordi Cuixart trepitja els seus drets a la llibertat d'expressió i reunió», expressava la secció suïssa de l'organisme. El comunicat ha desaparegut aquest dissabte del seu lloc web, tot i que en queda constància a la memòria cau de Google, on encara es poden llegir les primeres línies.

Caldrà esperar fins dimarts

Ahir l'organisme anunciava que presentarà el seu informe sobre la sentència dimarts en roda de premsa, però la versió francesa del web d’Amnistia Internacional Suïssa feia públiques unes conclusions a través de la publicació d’un comunicat. Després que 'VilaWeb' avancés la informació, el comunicat desapareixia del web suís. Caldrà esperar doncs a la conferència de premsa prevista per dimarts per confirmar oficialment la posició d’Amnistia Internacional  respecte al judici.

Els arguments d'Amnistia, crítica amb la sentència

A través del comunicat publicat a la xarxa, Amnistia Internacional es mostrava molt crítica amb la sentència del procés independentista, on tornava a reclamar l'alliberament immediat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. L'organisme internacional considerava en el text que la seva condemna  «trepitja els seus drets a la llibertat d'expressió i reunió pacífica», a través d'una interpretació «massa general i perillosa» del delicte de sedició. 

  

L’organisme alertava en el seu comunicat que la desobediència civil «pacífica» està «protegida per la legislació internacional sobre drets humans» i que una acusació «excessiva per fets de desobediència civil restringeix indegudament el dret a reunió pacífica i viola el dret internacional». A més, afegia que s'obre el camí perquè les autoritats estableixin un «sostre il·legal» en el nombre de persones que poden exercir el seu dret de manifestar-se pacíficament a la vegada. «Una manifestació no perd el seu caràcter pacífic perquè es cometen actes il·legals o alguns manifestants utilitzen la violència», concloïa el comunicat abans de desaparèixer.

Segons explicava el seu assessor de dret i polítiques, Daniel Joloy, la seva anàlisi no va revelar «cap prova que tot el judici fos injust», però sí que és clar que «el Tribunal Suprem ha interpretat la sedició massa àmpliament, provocant una criminalització a actes legítims de protesta». A més, afegeix que el Tribunal no ha demostrat en cap moment que les sentències «de tanta gravetat» que s'han aplicat a Cuixart i Sànchez hagin estat proporcionals «als actes pacífics dels quals van ser acusats».

També et pot interessar...