El propietari dels supermercats Dia, magnat rus Mikhail Fridman, ha hagut d'aprendre a viure amb el que és just. El càstig imposat per la UE l'ha obligat, en certa manera, a estrènyer-se el cinturó. Després d'iniciar-se la invasió de Rússia a Ucraïna, la seva riquesa s'ha rebaixat en 4.000 milions de dòlars.
En una entrevista a 'Bloomberg' detalla que no sap com viure. L'oligarca comptava amb un patrimoni net de 10.100 milions de dòlars. Arran d'esclatar la guerra, la seva situació financera va canviar completament.
El dirigent de Dia va ser multat per la Unió Europea el 28 de febrer. Un parell de setmanes després, el Regne Unit faria el mateix. Quan va rebre les primeres sancions per part d'Occident, no va dubtar a mostrar malestar.
Considerava aquelles mesures d'«infundades i injustes». Assegurava que tenia intenció d'impugnar-les per no entendre els motius del càstig.
El seu compte bancari s'ha vist reduït en 4.000 milions de dòlars. Friedman es pregunta com viurà a partir d'ara. «No ho sé, realment no ho sé», afegeix resignat.
Val a dir que l'empresari rus és cofundador de la signatura d'inversió londinenca LetterOne. Es tracta del fons d'inversió que té la propietat dels supermercats Dia. A més, va ser membre de la junta directiva de la companyia bancària russa Alfa-Bank.
Les últimes sancions imposades van suposar la desactivació de la darrera targeta bancària que li funcionava. Actualment resideix al Regne Unit, on rep una assignació mensual de 3.000 euros. Per obtenir més diners necessita un permís especial.
El propietari de Dia, en algun moment de l'entrevista, va intentar restar transcendència als fets. «Els meus problemes no són res en comparació als seus», va dir. Feia al·lusió a la població d'Ucraïna, que està sent víctima dels atacs de Rússia.
La postura de Putin d'atacar el país veí ha passat factura a molts multimilionaris russos. En el cas de Friedman, es va veure obligat a abandonar el lloc a l'Alfa-Bank un dia després del càstig de la UE. També va sortir de la directiva de LetterOne, la firma que havia cofundat i que gestiona els supermercats.
Continua sense entendre la decisió que va prendre Occident i que perjudica molt els seus comptes. Pensava que hi havia una bona relació a causa dels seus viatges a Washington i al programa de beques del banc. Recorda que se'n van beneficiar britànics, nord-americans i alemanys el 2004.
«Crèiem que érem tan bons amics del món Occidental que no podíem ser penalitzats», va afegir. Ell és un més dels empresaris russos als quals se'ls ha aplicat una sanció per part de la UE. Es busca paralitzar l'economia de Rússia i sotmetre un càstig a Putin.
El propietari de Dia, contrari al conflicte
Com a encarregat dels supermercats Dia, sabia clarament quina era la postura a adoptar. Fridman es va mostrar contrari en tot moment a la invasió a Ucraïna. A finals de febrer va sol·licitar que s'aturés «el vessament de sang».
Així ho va traslladar als empleats de LetterOne, el fons d'inversió que gestiona la cadena d'hipermercats. Mostrava en públic la seva «profunda» tristesa per tot el que estava passant i indicava que «la guerra mai no pot ser la resposta».
Confessava que «no faig declaracions polítiques. Soc un home de negocis de responsabilitats amb els meus milers d'empleats a Rússia i Ucraïna». Segons la seva opinió, aquest conflicte «costarà vides i farà malbé dues nacions que han estat germanes durant centenars d'anys».
Com a encarregat de Dia, assenyalava que «estic segur que els meus socis comparteixen el meu punt de vista». Reclamava una solució imminent, amb el desig que acabessin els bombardejos per part del seu país.