Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carrer de Vallroquetes de Reus, tallat a la circulació i amb taules de terrassa

Reus comença a aplicar mesures per ampliar les terrasses

El sector veu amb optimisme les primeres fases del desconfinament | Apunten que serà la setmana vinent quan s'incorporaran els negocis que encara no han obert

L'Ajuntament de Reus va anunciar, amb l'entrada en la fase 1 del desconfinament, que estudiaria com ampliar l'espai de les terrasses de bars i restaurants. L'arrencada econòmica de la desescalada no va ser progressiva, sinó que va registrar un volum positiu d'activitat des del primer dia, exposaven des de la restauració.

Segons es va explicar des del govern, la intenció era donar les màximes facilitats dins del marge de maniobra que permetien les mesures de seguretat. En la mateixa línia es va prorrogar la suspensió del pagament de la llicència de terrassa fins a finals de setembre, que el govern local va aprovar, afirmaven, com una mesura més per facilitar la tornada a l'activitat del sector.

Una política similar es va plantejar a Tarragona, on el govern va oferir als empresaris, en una reunió mantinguda a principis de mes, arribar a convertir en zones de vianants alguns carrers, o poder suprimir places d'aparcament. L'objectiu era poder ampliar l'espai de terrasses, tot i que les mesures, almenys fins avui, no s'han posat en marxa.

A Reus s'ha treballat cas per cas a mesura que han anat arribant les sol·licituds d'ampliació d'espai dels negocis. Alguns locals han pogut incrementar l'espai exterior que tenen perquè les mesures de seguretat no els suposin perdre un volum important de taules.

Les Peixateries Velles de Reus, amb terrasses al centre de la plaça

S'estudia cada terrassa de manera particular

El consistori té registrades 317 terrasses de les quals 58 han sol·licitat ampliar l'espai de terrassa. Des del sector de la restauració es recorda que, per volum numèric, n'hi ha moltes que no tenen espai físic per ampliar perquè s'ubiquen a voreres, per exemple. A les places i els carrers per a vianants o amb poc volum de circulació, en canvi, és on es poden plantejar canvis.

El més significatiu ha estat al carrer de Vallroquetes, l'únic que s'ha tallat fins ara. La petició del restaurant que hi ha ubicat i l'estudi que en va fer l'àrea de Mobilitat de la Guàrdia Urbana va concloure que era una bona mesura. El local pot instal·lar, des de fa uns dies, taules al carrer per substituir les que no pot col·locar al pati interior que generalment fa servir de terrassa.

Fonts municipals apunten que, al carrer, hi ha un sol gual, i que abans d'aplicar la mesura es va consultar amb la propietat d'aquesta entrada. Altres negocis del sector ho veuen una mesura positiva, però recriminen que l'Ajuntament no els hagi permès actuar de la mateixa manera. Sigui en places àmplies, sigui en carrers amb poca o gens de circulació, consideren que la resolució de la sol·licitud d'ampliació de terrassa també els hauria d'haver permès ocupar part de la via pública que generalment no fan servir.

Carrer de Vallroquetes de Reus, tallat a la circulació i amb taules de terrassa

Les mesures de seguretat, entre la necessitat i la cotilla

Segons explica la regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, el govern «està responent a les sol·licituds d'ampliació de terrasses amb la màxima celeritat possible, i amb el criteri de donar les màximes facilitats als empresaris per mantenir la seva activitat».

«Això sí, sempre respectant les distàncies de seguretat i les mesures de prevenció que dicta la normativa», aclareix. Les dades del consistori indiquen que, de mitjana, entre la petició d'ampliació i la seva resolució passen set dies. El que preval és que es pugui mantenir una distància de dos metres entre cada taula i que hi hagi el mateix espai respecte a la zona de pas dels vianants.

Unes condicions que, segons exposen alguns establiments, no els han permès fer servir més espai per molt poc marge. Una altra dinàmica que ha comportat la situació actual és la de persones o grups de persones als voltants de les terrasses esperant que quedi alguna taula buida perquè, exposen, el volum de persones no s'ha reduït en la mateixa proporció que el de taules.

Amb aquestes premisses, es permet ocupar «tot l'espai possible», exposen fonts municipals. Com que l'actuació es du a terme cas per cas, no es descarta que els pròxims dies s'adopti la mateixa mesura en algun altre carrer, previsiblement que ja tingui la circulació reduïda, perquè algun altre local ampliï la seva terrassa.

Terrasses de la plaça del Mercadal

El sector es mira el futur amb optimisme

En línies generals, la impressió de bars i restaurants és que s'ha pogut gestionar de manera prou eficient. Els locals que no han obert fins ara, segons apunten fonts d'aquest àmbit econòmic, molt probablement ho faran a partir de dilluns. Si la Regió Sanitària Camp de Tarragona pot entrar en la segona fase de desconfinament, se'ls permetrà no només obrir la terrassa, sinó també un 40% de l'aforament de l'interior dels locals.

Amb aquest volum, apunten, comença a ser mínimament viable per aquells que no tenen tant d'espai de terrassa tornar a aixecar la persiana. Tot i això, consideren que fins al següent cap de setmana no es podrà començar a constatar l'impacte real que ha pogut tenir el confinament en aquest sector.

La setmana passada, quan es va permetre recuperar l'activitat a les terrasses, hi va haver qui va preferir esperar uns dies a tornar a aixecar la persiana. Alguns ho han fet aquesta setmana, després de veure com durant tota l'anterior hi havia un moviment notable.

«Ha sigut cada dia com un cap de setmana», exposen alguns. Com ja va passar l'11 de maig, hi ha hagut negocis que han obert sense aixecar l'ERTO als treballadors per constatar realment si els era viable fer-ho. Al llarg de la setmana han anat incorporant treballadors als establiments perquè, efectivament, el volum de clients ha estat notable.