Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la llera de la riera de Vilallonga del Camp

Les aigües residuals de Tarragona i l'Ebre confirmen l'existència d'altes concentracions de coronavirus

Reus, Amposta o la Riera de la Bisbal, les més preocupants | La tendència és a l'alça a la zona de Tortosa i Roquetes

Les aigües residuals de bona part del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre mostren símptomes d'una presència alta de coronavirus  des de finals de setembre i principis d'octubre. En especial a tres grans punts a tenir en compte, segons revelen les depuradores  locals: La ciutat de Reus, l'àrea de la Riera de la Bisbal, al Baix Penedès, i el cor de l'Ebre. Així ho confirmen les dades que ha fet públiques l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), en col·laboració amb el Departament de Salut  i el de Territori, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

L'anàlisi pren setmanalment les dades de les aigües residuals que entren a les depuradores, i cada cop són més les mostres que alerten de concentracions  elevades del virus, tal com s'ha anat confirmant en les darreres setmanes. En aquests moments, i amb les dades dels darrers dies, les concentracions considerades «elevades» a les nostres comarques s'estan estabilitzant a Reus, al Baix Penedès —el triangle del Vendrell - Albinyana - la Bisbal— i a Amposta. També es considera una concentració «elevada» a la depuradora de Tortosa i Roquetes, l'única que mostra una tendència  a l'alça i una concentració cada vegada més alta de coronavirus.

Alta concentració del virus a les aigües residuals de Reus i l'Ebre, impacte moderat a Tarragona

El mapa de control marca punts d'alta concentració a les depuradores del territori
El mapa de control marca punts d'alta concentració a les depuradores del territori | ICRA

Les mostres, que passen per laboratori per tal de validar-les, segueixen el format que a l'estiu va avançar la ciutat de Tarragona de la mà de l'empresa municipal EMATSA. A la capital, la concentració actual del virus  a les aigües residuals es considera «mitjana» des de finals de setembre, on van registrar-se pics de concentració  alta que van encendre totes les alarmes. La tendència sembla haver-se moderat també en altres punts del territori com Montblanc, Valls o Gandesa.

«Aquest  nou sistema va pel camí d'obrir-nos la porta a trobar nous indicadors que desemmascarin la presència del virus», explicava el gerent d'EMATSA, Daniel Milán, a principis de juliol. «És fonamental anticipar les nostres respostes davant possibles rebrots», valorava Jordi Fortuny, conseller de l'Ajuntament tarragoní i president de l'empresa municipal d'aigües. Arreu del país, les concentracions  de coronavirus a les aigües residuals més altes semblen haver-se concentrat a les àrees metropolitanes de Barcelona i Girona, la zona d'influència de la Seu d'Urgell i el radi de Lleida, a més dels tres rovells ja assenyalats de  l'Ebre, el Baix Penedès i Reus.