Esquerra ha guanyat les eleccions al Parlament de Catalunya a les comarques de Tarragona. Els republicans, liderats per primera vegada per la periodista Raquel Sans, han obtingut «una victòria històrica!». Ara bé, tot i que aquest titular és rigorosament cert, s'hauria de complementar amb la idea que els republicans s'han deixat, respecte a les eleccions de l'any 2017, 37.205 vots pel camí. Aquest diumenge, 14 de febrer, un total de 67.627 tarragonins i tarragonines han triat la butlleta d'Esquerra. L'any 2017 van ser 104.832.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Els republicans han aconseguit imposar-se en 7 de les 10 comarques tarragonines. Es tracta de 3 comarques del Camp de Tarragona (Baix Camp, Baix Penedès i Priorat) i 4 de la demarcació de Terres de l'Ebre ( Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i la Terra Alta). El contrapunt agredolç a aquest magnífics resultats és que ERC l'ha assolit tot i caure en número de votants a tot arreu. Junts, el gran rival d'Esquerra en el bloc independentista, ha obtingut la victòria a l'Alt Camp, la comarca del seu cap de llista, Albert Batet; i la Conca de Barberà, on va fitxar tot un històric dels republicans, com l'alcalde de Montblanc Josep Andreu.
Si hom agafa un mapa de la província de Tarragona, veu com l'interior, i les comarques de l'Ebre, han donat una victòria clara als republicans. Una victòria que ressucita el debat independentisme sí o no i ho fa amb els pitjors tòpics: independentisme rural i constitucionalisme, urbà.
PSC i VOX, els dos grans partits de l'espanyolisme
El PSC no ha sigut capaç de quedar-se amb el gran tresor de vots que va assolir Ciutadans l'any 2017. Els socialistes, a les comarques de Tarragona, han quedat segona força, amb 3.416 votants més que en les darreres eleccions, però amb Junts per Catalunya trepitjant-li els talons, (55.433 vots PSC vs. 53.515 Junts per Catalunya). La llista de la vallenca Rosa Maria Ibarra ha basat la seva força a Tarragona, a Salou i a Vila-seca. En definitiva, a la comarca del Tarragonès.
El PSC no s'ha transformat en el nou Ciutadans, però sí que fidelitzar el seu vot de 2017 l'ha permès transformar-se en el nou partit alfa de l'espanyolisme a Tarragona. Un espanyolisme amb tocs «amables i dialogants», això sí. Ara bé, aquest rol del socialistes, l'espanyolisme, té un competidor que, si el PSC bada, li pot robar la cartera.
L'ultradreta de VOX ha aconseguit a les comarques de Tarragona més vots que Ciutadans i PP plegats. 14.481 tarragonins i tarragonines han votat pels taronges (un resultat ridícul comparat amb els 120.825 de l'any 17) i 11.949 han apostat per un PP, que encara no para de caure des de l'any 2015. VOX, un partit fet de les restes del PP tarragoní, entre altres, ha sigut l'opció de 26.033 votants. El populisme de dretes que suposa VOX, un cop s'ha cruspit a Ciutadans i PP, aniran virant cap al falangisme, per poder competir de tu a tu amb els socialistes.
Sense voler, l'alta abstenció d'aquestes eleccions, segurament provocada per la situació de pandèmia, ha recuperat el discurs més gastat del procés: independentisme rural contra espanyolisme urbà.